Googleova krovna kompanija Alphabet od jučer je bogatija za još jedno slovo: W. Waymo je naziv nove kompanije a njen je naziv izveden od sintagme a new way forward in mobility (koju sasvim sigurno nećete zapamtiti, a Waymo možda i zapamtimo do kraja ovog članka).

Nova je kompanija osnovana nakon što su u medije procurile glasine o tome kako u Googleu dvoje što zapravo napraviti sa samovozećim autom s kojim su eksperimentirali godinama. Vijest da je oformljen Waymo (kojem je na čelu John Krafcik, bivši čelnik sjevernoameričkog Hyundaija) mnogi tumače željom čelništva Alphabeta da eksperimente vezane uz aute pretvore u isplativ posao.

Krafcik je predstavio novu kompaniju na službenom blogu, ali u njemu ima mnogo marketinga i malo toga konkretnog. (Objavljena je i zanimljiva priča o slijepom Steveu Mahanu, prvom putniku koji se lani po Austinu provezao Googleovim autom bez vozača.)

No, sudeći po izjavama na jučerašnjem javnom predstavljanju Wayma u San Franciscu, nova će kompanija raditi na „samoupravljanju“ vozila namijenjenih za osobnu uporabu, transport, prijevozništvo i taksiranje – ali ta vozila, čini se, neće sama raditi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.