WiTricity, jedan od dvaju predvodnika za tehnologiju bežičnog punjenja, jučer je objavio kako sa General Motorsom probno pokreće novi sustav bežičnog punjenja električnih vozila.

Sustav nazvan Drive 11 počiva na plastičnim trakama koje se jednostavno postave na pod garaže i automatski pune e-auto čim se on parkira iznad njih. Trakama uopće ne smeta da ih se prekrije: u svojoj vlastitoj garaži možete ih ugraditi ispod poda, ali isto vrijedi i za javne površine – gdje se punjači mogu ugraditi ispod asfalta i/ili betona.

Potencijalno najvažnija osobina novog sustava je da je on posve uskladiv s međunarodnim standardima koji propisuju punjače od 7,7 ili 11 kW. To znači da bi takav punjač bez pitanja automatski punio svako električno vozilo ili hibrid koji se doveze iznad njega – što je sada teško zamisliti jer Tesla i praktički svi ostali proizvođači e-auta koriste vlastite, nespojive standarde, pa e-auto primjerice Forda ili VW-a nije moguće napuniti na terminalu namijenjenom punjenju primjerice Tesle. Čak ni sva GM-ova e-vozila ne koriste isti standard, no GM se obvezao poštovati standarde ubuduće, baš kao i Toyota.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.