Otkako je 2004. Europska unija uvela nove zakone o sprečavanju konkurencije monopolskim udruživanjem, nikad se nije dogodilo da je neka tvrtka neistinito informirala EU – sve do danas. Danas je Europska unija objavila kako je Facebook to učinio: uvjerio je EU kako nema načina da provjeri koji su korisnici WhatsAppa ujedno i korisnici Facebooka – te da stoga nema opasnosti da će Facebook nakon kupnje WhatsAppa steći prednost nad konkurencijom spajanjem podataka o korisnicima.

Međutim, dogodilo se upravo to. Facebook je ove godine objavio kako je „ipak“ pronašao način da spoji podatke o korisnicima WhatsAppa i Facebooka – i to bez velikih komplikacija: naprosto provjeri telefonski broj korisnika WhatsAppa i usporedi ga s istim podatkom na vlastitoj mreži. Nakon toga je ovoga ljeta krenula akcija koju su mnogi – pa i mi – protumačili kao kršenje obećanja Facebooka da neće koristiti privatne podatke korisnika WhatsAppa.

Europska unija sada više ne može dokinuti svoju raniju odluku o odobravanju Facebookove akvizicije WhatsAppa, no kako je na to odobrenje djelovala i tvrdnja Facebooka koja se sada pokazala kao neistinita, EU će Facebooku najvjerojatnije odrezati kaznu, a ona – kako podsjeća u današnjem priopćenju – može iznositi do 1% ukupnih godišnjih prihoda, što je lani iznosilo oko 179 milijuna američkih dolara (a ove godine će vjerojatno i više). Facebook se sada mora očitovati najkasnije do kraja siječnja iduće godine, a nakon toga će EU odlučiti o kazni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.