Većini će Las Vegas biti prepoznatljiv kao središte zabave i dom kockarnica, no ovaj tjedan grad se pohvalio i velikim tehnološkim napretkom.

Sve gradske i državne zgrade, uključujući cjelokupnu gradsku rasvjetu od sada su snabdijevani energijom iz obnovljivih izvora.

„Možemo se pohvaliti da je grad Las Vegas jedan od rijetkih gradova u cijelom cvijetu koji svu svoju energiju koristi iz zelenih izvora“, slavodobitno je izvijestila gradonačelnica Carolyn Goodman.

Las Vegas se cijelo desetljeće fokusirao na prelazak na obnovljive izvore energije, a nedavno je dovršena velika mreža solarnog postrojenja na jugoistoku savezne države Nevade, Boulder Solar 1.

Također, kroz cijeli grad su instalirani brojni solarni paneli, a koriste se i geotermalne elektrane.

No, to ipak ne znači da je Las Vegas u potpunosti zelen. Naime, spomenuta obavijest ipak se odnosi samo na gradske i državne institucije i postrojenja u gradu, dok mnoge rezidencijalne četvrti i poslovne zgrade i dalje nisu u režimu obnovljive energije. Niti hoteli.

Las Vegas je u zelenu akciju krenuo 2008. godine, a do danas su smanjili potrošnju energije za 30 posto.

Prošloga su mjeseca 48 gradonačelnika američkih gradova poslali otvoreno pismo izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu tražeći od njega potporu za smanjivanjem stakleničkih plinova. No, poznato je da Trump ne vjeruje u problem globalnog zagrijavanja pa je upitno u kojem će smjeru krenuti ova zelena inicijativa za vladavine Trumpove administracije.

Las vegas

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.