Spremate se u SAD? Uz uobičajenu baražu pitanja, moguće je da će vas američki službenici pitati da im pokažete svoje profile na Facebooku, Twitteru, Instagramu, LinkedInu, YouTubeu… Čak i Googleu+ kojeg malo tko koristi. Iz nekog razloga, carinike ne zanima jedino Snapchat.

Radi se o novoj praksi kojeg je američki Home Office počeo provoditi ovog tjedna, kako piše Politico – službene informacije o tome nema, vjerojatno zato što je već sama najava takvog postupka potaknula lavinu kritika.

Hrvatski građani još ne trebaju odati koje društvene mreže koriste; nova se pravila odnose samo na građane iz takozvanih visa waiver zemalja – američkih najbližih saveznika među kojima su građani Velike Britanije i gotovo svih država EU: oni smiju ući u SAD bez vize i ostati ondje 90 dana. Ali, najprije bi trebali američkim imigracijskim vlastima otkriti koje društvene mreže koriste… A oni to smiju podijeliti s kojim god državnim tijelima požele.

Doduše, to nije obavezno. Možete odbiti dati te podatke. Ali ako ste terorist koji želi zlo američkoj državi i narodu, sigurno se nećete usuditi uskratiti američkim vlastima podatke o tome koje američke mreže doista koristite…

1 komentar

  1. O ne. Sigurno, osobe koje su vrlo privatne neće voljeti prikazivanje svojih facebook, cvrkut i sl. Međutim, američki dužnosnici imaju razloge zašto to traže. Nadam se da ovo nije potpuna neugodnost mnogim turistima. Također sam pitao jednog prijatelja koji je putovao u SAD i rado je to bio uspješan izlet. Također je spomenuo kako se ne bi prevario za vizu (za one koji trebaju vizu za ulazak u SAD). Zapravo je pokušao službenu web stranicu, a onda mi je rekao da postoje web stranice trećih strana koje obavljaju slične usluge, kao što je https://application-esta.us/. Nadam se da ovo pomaže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.