Otkako je u prosincu 2013. godine šef Amazona Jeff Bezos najavio kako će dronovi značiti revoluciju u industriji dostave, doživjeli smo procvat komercijalnih bespilotnih letjelica. Tri godine poslije Amazon je i izvršio svoje obećanje uspješnom dostavom u Velikoj Britaniji, ali i mnogi drugi rade na usavršavanju dronova za dostavu.

Iskorak je posebno napravila Francuska. Naime, tamo je nacionalna pošta objavila da pokreće redovnu dostavu pošte dronovima na jednoj provincijskoj ruti. Za provedbu je zadužena tvrtka DPDgroup, brza kurirska služba u vlasništvu francuske državne pošte. DPDgroup testira dostave dronovima heksakopterima (imaju po šest elisa za razliku od 4 elise na popularnim kvadrikopterima). Oni će nositi pakete do 3 kilograma na rutama do 15 kilometara u južnoj francuskoj pokrajini Provansi.

Zasad su dostave namijenjene komercijalnim korisnicima koji imaju posebna dostavna mjesta s osiguranim prostorom za primanje dronova i obučenim osobljem. Dakle, nije riječ o kućnoj dostavi kao što je to bila Amazonova u Velikoj Britaniji. No, ovo je veliki korak prema standardiziranju redovne dostave bespilotnim letjelicama.

Dostava dronova idealna je za dostave na udaljenim prostorima poput otoka ili planina gdje je promet vozilima ograničen i nepraktičan.

Prije dvije godine je i DHL u Njemačkoj radio na dostavama dronovima do malenog otoka Juist 12 km od obale Sjevernog mora, no Njemačka pošta je na kraju odustala od tog projekta, kriveći neprikladne vremenske uvjete.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.