Poslodavci u prosjeku potroše samo šest sekundi proučavajući nečiji životopis, a pregledavajući nečiji LinkedIn profil traje još kraće.

To znači da je još važnije dobro urediti svoju profesionalnu stranicu. LinkedIn možete shvatiti kao živući CV, no ipak nije riječ o kolekciji životopisa, nego o jakoj profesionalnoj mreži poznanstava.

LinkedIn je odličan za networking, a mi vam donosimo savjete kako ‘popeglati’ svoj profil na toj društvenoj mreži i kako se ponašati kada želite naći novi posao. Nemojte se zamarati novogodišnjim željama, poboljšajte si LinkedIn već danas.

  1. Fotografija

Sve kreće s fotografijom. LinkedIn nije Facebook, ali ne bi trebao biti ni preuštogljeno mjesto. Smiješak na vašem portretu može samo pomoći da se doimate pristupačnijima. Nije nužno da imate profesionalnu fotografiju, no nemojte koristiti ‘onu super fotku’ od prije 10 godina.

  1. Potpis

Jedna od najuočljivijih stvari na LinkedIn profilima je potpis uz ime i fotografiju. Ta informacija se povlači u pregledima pa je bitno da je dotjerate. Treba izbjegavati fraze poput „tražim posao“ i držati se pozitivnih stvari iz vašeg rezimea. Bilo da je to vaše znanje „iskusni menadžer u određenoj industriji“ ili vaša trenutna pozicija u aktualnoj tvrtki.

  1. Pregled karijere

Stranica vam može poslužiti kao interaktivni životopis, no uvijek treba dati naglasak na vašem trenutnom ili zadnje aktualnom radnom mjestu. Možete staviti i poneki link na prezentaciju ili raniji rad kojim se ponosite. Ne trebate spomenuti svaki raniji posao. Sve ovisi i o tome koja vas područja sada zanimaju, a dobro je i proučiti kako izgledaju drugi profili iz zanimanja ili industrije koja vam je fokus.

  1. Veze & poznanstva

Pratiti povezanosti na LinkedInu ili odlučivati s kim se povezati može biti i naporno. Ne trebate se previše mučiti u odabiru. Bolje je imati više konekcija, nego da nekoga namjerno izostavljate iz bilo kojeg razloga. Povezanosti dobro dođu i kao početak u razgovoru i kao podrška potencijalnom  poslodavcu da može steći dojam o vama ili, pak, doznati nešto više o vama.

  1. Stručna znanja

Dobro je unijeti sva područja u kojima ste stručni jer ponekad poslodavci traže kandidate samo po određenim znanjima i zanimanjima. Također, svakako unesite i najnovije vještine ili tečajeve koje položite.

  1. Podupiranja i preporuke

LinkedIn nudi mogućnost preporuka među korisnicima kao i verificiranja stručnih znanja odnosno popularni Endorsement.

Tagirati nekoga da je dobar u određenom znanju se obavi u trenu i može biti korisno. No, istraživanja pokazuju da su takvi dodaci korisni za manje zahtjevna radna mjesta. Za ona kvalitetnija i bolje plaćena traži se ipak veća provjera znanja. U tom smislu bitnije su preporuke, koje djeluju poput klasičnih poslovnih pisama ili izravnih razgovora.

  1. Aktivnosti

Važno je da LinkedInu ne pristupite (samo) kao mjesto za vaš životopis. To je zajednica i dobra prilika za networking. Budite aktivni, komentirajte i objavljujte zanimljive promjene i događanja u industriji koja vam je struka. Pratite što drugi rade i reagirajte. Objavite svoj rad i trudite se postati dio zajednice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.