Korisnici Facebooka koji su se u utorak zatekli u Tajlandu dobili su izvanrednu obavijest da se dogodila eksplozija u Bangkoku te su dobili mogućnost da se jave svojim prijateljima s oznakom da je s njima sve u redu. Kao što je to bio slučaj s nedavnim terorističkim napadom u Berlinu.

I ništa s tim ne bi bilo sporno da Facebook pritom unutar svog sigurnosnog servisa nije za izvor linkao vijest staru – godinu dana, kada se stvarno dogodio napad na hram u Erawanu. Gotovo sat vremena je ova Facebooka ‘uzbuna’ bila uključena dok nisu uočili pogrešku i deaktivirali Safety Check.

Što se stvarno dogodilo i zašto je bio aktiviran Safety Check?

Bombe u Bangkoku nije bilo, nego se zapravo radilo o petardama, otkrio je kasnije BBC.

U nedostatku provjerenih izvora o tome što se događa, Facebookov je algoritam pokupio staru vijest o eksploziji u Bangkoku. Glavni razlog kako se takav gaf mogao dogoditi leži u promijenjenom algoritmu koji aktivira Facebookov Safety Check.

Lani je Facebook više puta bio izložen kritikama i okrivljen za selektivno aktiviranje te usluge. Zbog toga je Facebook na kraju nedavno cijelu stvar prepustio automatizaciji. Naime, sada Safety Check uvelike ovisi o aktivnostima korisnika i trending događajima. U teoriji sada sami korisnici mogu aktivirati tu uslugu. No, da se ne bi dogodile zloporabe algoritam bi trebao verificirati vanjske izvore i potvrditi da je događaj stvaran prije nego se uključi signal Safety Checka. No, netko u algoritam nije dodao i parametar za vrijeme objave linkanog članka.

I  to se sve dogodilo usred velike Facebookove borbe s lažnim vijestima. Sada Facebook ima i – lažne uzbune.

Očigledno, sustav Safety Checka još nije imun na gafove. U ožujku je za vrijeme jednog napada u Pakistanu uključena zabrinutost i za korisnike u Americi, Velikoj Britaniji i još nekim zemljama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.