Internet je za djecu mjesto puno čudesnih mogućnosti. Ogromna digitalna učionica s gotovo neiscrpnim izvorima znanja u kojoj se mogu zabaviti glazbom i filmovima, lako se povezati s vršnjacima diljem svijeta.

Ali, internet ujedno može biti i iznimno opasan. Stoga trebate paziti na to što rade i s kime se druže dok su online.

Zadatak nije nimalo jednostavan, pogotovo ako ste djetetu dali smartfon s pristupom internetu. Kod kuće ih još možete nadzirati, ali kako ćete to izvesti dok su na putu do škole? Ili dok ste vi na poslu?

Možete im, naravno, u potpunosti uskratiti pristup internetu, ali zapitajte se: donosi li to više štete nego koristi? Svijet u kojem rastu sve je više digitalan, pa digitalna pismenost postaje gotovo podjednako važnom kao i klasična.

Podrobno se informirajte

Ukoliko ne želite da vam dijete zaostaje za vršnjacima i pritom propusti prilike za obrazovanje i napredovanje, nemate puno izbora nego ga postupno pripustiti u svijet interneta. Zamisao kako ćete moći sami pratiti što sve rade i kamo zalaze online graniči s nemogućim.

Kako bi ih mogli zaštititi, morate biti svjesni s kakvim se sve prijetnjama mogu susresti, kao što su ugrožavanje privatnosti, zlostavljanje online, krađa podataka i informacija, pornografski sadržaji i seksualni predatori. Stoga se za početak sami podrobno informirajte.

Nemojte misliti kako i vaše dijete ne može postati prijetnjom ako niste oprezni. Istraživanje provedeno u ožujku 2015. godine pokazalo je kako je više od 60 posto ispitanih roditelja imalo djecu mlađu od 18 godina koja su kupovala nešto online bez dozvole. Ako mislite kako je situacija sada nešto bolja, razmislite još jednom. Tehnologija postaje sve dostupnijom i raširenijom. A klinci će uvijek pokušati nešto što ne smiju, zar ne?

Razgovarajte s djecom o internetu

Stariju djecu podučite osnovama sigurnosti na internetu. Jednom kad napune 13 godina, uputite ih u sve što vreba na njih online. Objasnite im kako mogu koristiti društvene medije i pritom sačuvati svoju privatnost i identitet. Upozorite ih na cyberzlostavljanje i njegove posljedice. Razgovarajte o njihovim i svojim internetskim navikama.

Mlađoj djeci ograničite pristup i vrijeme koje provode online tako da ih možete držati na oku.

Evo što još možete poduzeti.

Napravite zaseban korisnički račun za djecu

Vjerojatno najjednostavniji način zaštite jest taj da djetetu napravite zaseban korisnički račun s ograničenim pristupom, za koji ćete sami odabrati kojim aplikacijama i značajkama dijete može pristupiti (recimo, bezazlene igre, kalkulator i tome slično). Može biti otključan ili zaključan, što možete u bilo kojem trenutku promijeniti. Na žalost, nije dostupan za sva izdanja Androida (od 5.0 i novija, pa čak ni sva među njima ga nemaju).

Otvorite Settings pa Users i potom Add user or profile. Među ponuđenim opcijama odaberite Restricted Profile i uključite ju te odaberite aplikacije koje trebaju ostati dostupne. Uz neke aplikacije će biti sličica zupčanika, što znači kako su vam na raspolaganju dodatne postavke.

Ovom korisničkom računu možete pridodati vlastiti korisnički račun na Googleu. Time ćete djetetu omogućiti da samo odlučuje koje aplikacije želi instalirati, kao i što će gledati i slušati bez da se time petlja u vaš korisnički račun.

Uključite roditeljski nadzor na Google Playu

Ukoliko ste spremni dopustiti djetetu korištenje Googleove digitalne trgovine, mudro je postaviti određena ograničenja kako ne bi došlo do sadržaja neprimjerenih njegovim godinama. Roditeljski nadzor naći ćete pod Settings pa Users.

Morate biti ulogirani u djetetov korisnički račun kako bi ga aktivirali. Moći ćete postaviti PIN kako dijete ne bi moglo jednostavno isključiti nadzor. Nemojte koristiti neki za koji članovi vaše obitelji već znaju.

Potom odaberite što ćete filtrirati. Recimo, možete odrediti kako će moći preuzimati i kupovati aplikacije, igre, filmove i TV sadržaje namijenjene samo određenoj dobnoj skupini. Također možete uskratiti mogućnost preuzimanja i kupovine knjiga i glazbe eksplicitnog sadržaja.

Kako bi ograničili mogućnost plaćanja, u postavkama roditeljskog nadzora potražite opciju Require authentication for purchases. Sve dok je uključena niti jedna transakcija neće proći bez unosa lozinke. Super fora želite li spriječiti slučajne kupovine.

Imajte na umu kako roditeljski nadzor vrijedi samo za uređaj na kojem je aktiviran. Želite li ga na više uređaja, trebate ponoviti postupak.

Instalirajte aplikacije za roditeljski nadzor

Aplikacija kojima možete nadzirati čime se vaše dijete bavi na Androidu/iPhoneu ima pregršt. Jedno od dobrih besplatnih rješenja je DinnerTime Plus.

Ta će vam aplikacija omogućiti praćenje aktivnosti i poduzimanja akcija (recimo, blokiranje drugih aplikacija) s vlastitog uređaja. Ponudit će vam izvješća o praćenim aktivnostima (koje su aplikacije i koliko dugo korištene, na primjer), a možete ju upotrijebiti kako bi postavili razdoblja tijekom kojih mobitel ne može biti korišten.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.