Mobiteli nam postaju sve pametniji i očekujemo da nam služe za puno više usluga od telefoniranja ili surfanja internetom.

No, sve te dodatne raznovrsne aplikacije, notifikacije, te pogotovo korištenje smartfona za iskustva proširene ili virtualne stvarnosti jako utječu i na – bateriju vašeg mobitela.

Uz sve velike iskorake koji su smartfoni učinili tijekom godina, kapacitet baterije je zasigurno najkritiziraniji dio. Koliko god da je netko zadovoljan svojim mobitelom, sigurno će se u nekom trenutku požaliti na bateriju.

No, mnogi nisu svjesni da si boljim nadzorom procesa koje sve obavlja smartfon, mogu dosta pomoći u produljenju trajanja ciklusa baterije.

Donosimo vam praktične savjete koji će vam pomoći da vam baterija Android mobitela dulje izdrži.

Aplikacije – kradljivci baterije

Dakako, imati mogućnost korištenja hrpe aplikacija – to je glavni razlog zašto uopće imamo smartfon. No, odabiranje najbitnijih aktivnih aplikacija prištedjet će vam bateriju. U postavkama pronađite Upravitelj baterije. Tu možete pratiti koliko vam koja aplikacija troši napajanja (Razina potrošnje), a provjerite i da vam nije previše aplikacija zaštićeno od gašenja (Zaštićene aplikacije). Sve suvišne aplikacije deaktivirajte. Aplikacije poput Facebookovog Messengera ili druge chat aplikacije znaju prednjačiti u trošenju pa ako ste pri kraju baterije dobro je i njih isključiti.

(Napominjemo kako je moguće da se gore (i dolje) nabrojane stavke u Postavkama na vašem Android mobitelu drugačije zovu, ili se nalaze negdje drugdje u izborniku.)

Korištenje GPS-a također utječe na curenje baterije pa je dobro da imate pregled koje aplikacije ga koriste. To možete provjeriti u Lokacijama. Ovisno o verziji Androida koji koristi, u Lokacijama možete izabrati i štedljivije korištenje baterije (korištenje samo mobilnih mreža i Wi-Fi-ja za lociranje). Ili privremeno u potpunosti isključite usluge lociranja. GPS vam zapravo i ne treba dok ga ne koristite.

Osim aplikacija u pozadini vam rade i widgeti, koji također mogu biti opterećenje za bateriju. Ako neki od njih rijetko ili nikad ni ne koristite, najbolje je da ga deinstalirate.

Plan napajanja

Svaki Android smartfon ima i neki model štednje baterije. Oni funkcioniraju tako da se privremeno blokiraju određene usluga poput animacija, sinkroniziranja podataka, smanjena osvjetljenja ili gašenja lokacijskih ili drugih usluga. Neki mobiteli nude i Ultra način štednje. Ta usluga praktički pretvara vaš mobitel u uređaje kakve smo koristili prije 10 i više godina – možete i dalje telefonirati i slati SMS poruke, ali nemate pristup internetu. No, takav način drastično produljuje trajanje baterije pa barem možete biti dostupni dok ste negdje na putu, bez punjača.

Smanjenje kvalitete prikaza na zaslonu

Veliki potrošač baterije je zaslon smartfona. Ako ste voljni smanjiti si kvalitetu izgleda ekrana, puno ćete si pomoći. U upravitelju baterije možete namjestiti nižu razlučivost zaslona (neki proizvođači smartfona namjerno izaberu slabiju razlučivost kako bi sačuvali kapacitet baterije). Pomoći će i isključivanje automatsko osvjetljenja zaslona i namještanje slabijeg osvjetljenja. U upravitelju mobitela možete namjestiti i kraće gašenje prikaza ekrana (na 10 ili 15 sekundi, ovisno koliko vam Upravitelj baterije automatski nudi). Tu možete ugasiti i GPS, automatsko sinkroniziranje i još neke usluge.

Očuvanje baterije

Mnogi će smartfoni na početku imati odličnu bateriju, ali nakon godinu dana ili dvije vijek trajanja jednog punjenja će se zasigurno vrtoglavo srozati. To se ubrzava ako se baterija ne koristi optimalno. Istraživanja su otkrila da baterija brže propada kada se smartfon pregrijava. No, to ne mora značiti samo da previše koristite smartfon, računa se svako pregrijavanje, pa i ostavljanje mobitela ljeti na suncu. Kada dugo razgovarate, primijetit ćete da se mobitel zagrijava. Isto vrijedi kada koristite neke grafički zahtjevnije aplikacije poput igara ili, pak, kada puno fotografirate ili snimate više video materijala. Je li vam ikada blokirala kamera smartfona jer je softver prijavio da je temperatura uređaja prevelika? Tada je najbolje ostaviti mobitel da se ohladi. Pritom je najbolje da mobitel i ugasite, tako će se brže ohladiti.

Postoji i više načina kako treba napajati mobitel. Mnogi preporučuju model 10-90. To znači da nikad ne punite baterije iznad 90 posto napunjenosti i nikad ne dopustite da padne ispod 10 posto. Neka istraživanja sugeriraju da je model 40-80% još bolji. No, ipak je dobro da barem jednom svaka tri mjeseca napunite mobitel do 100 posto.

Što se tiče pitanja punjenja mobitela preko noći – ne preporučujemo ga, no to ne znači da će jako naštetiti bateriji. Barem ne u kraćem razdoblju. Također, određeni smartfoni imaju zaštitu i mogu ne primati struju nakon što su napunjeni. No, prebrzo punjenje i dugotrajna izloženost naprežu bateriju i prije ili kasnije će utjecati na njenu kvalitetu i kapacitet.

Aplikacije za štednju baterije

Aplikacije obično crpe baterije, ali postoje i neke korisne aplikacije koje će vam pomoći u boljem upravljanju resursa. Aplikacija Greenify će vam pomoći u identificiranju aplikacija koje su veliki potrošači te vam omogućiti da ih suspendirate kada vam nisu potrebne i zato zaustavite krađu baterije.

Aplikacija Doze je ugrađena u Android 6.0 Marshmallow i također vam pomaže sačuvati bateriju. Doze nadzire kada vaš mobitel šalje podatke. Možete namjestiti da mobitel koristi podatke samo kada je zaslon aktiviran. Imate i izuzetak tog pravila pa možete zaštiti bitne aplikacije kako bi one nastavile s normalnim radom i onda kada je zaslon ugašen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.