Da bi s nekim podijelili lokaciju, dovoljno je pronaći ju na Google Kartama koje već imate na Androidu (ako ih već nemate na iOS uređaju, predlažemo da ih svakako instalirate), pritisnuti prstom na mjesto na karti kojeg želite podijeliti, pričekati trenutak-dva da se otvori izbornik i otvoriti ga potezanjem prema gore. Nakon toga treba pritisnuti Dijeli / Share i odabrati aplikaciju kojom ćete podijeliti to mjesto – primjerice, e-mailom, SMS-om, Messengerom ili nečim desetim.

Međutim, novije verzije Google Karata imaju još jednu mogućnost. (Ako imate staru verziju Karata, koju niste ažurirali od početka jeseni, preuzmite novu Android verziju ovdje – inače nećete imati ovu mogućnost. Nema ju ni web verzija.) Do nje dolazite tako da odaberete šifru od 11 znakova (ako ju ne vidite, potegnite izbornik još jednom prema gore). U našem primjeru na donjoj slici, ta šifra glasi 8FQQRX7G+7W. Lijevo od nje je pribadača: kad ju kliknete, šifra će se kopirati u međuspremnik (clipboard) i možete ju zalijepiti (paste) u bilo kojoj aplikaciji. Desno od šifre je upitnik: kliknete li na njega, dobit ćete detaljno objašnjenje što je ta šifra (zove se Plus kôd) i čemu služi.

No to detaljno objašnjenje vam zapravo ne treba jer ta šifra služi zato da se lokacija podijeli na jednostavniji način. Lakše ju je zapamtiti i upisati nego klasičnu šifru GPS lokacije koja ima puuuno brojeva – ova Plus šifra ima znakova koliko i vaš telefonski broj, s predbrojem države. Tko dobije tu šifru, može ju jednostavno upisati u Google mape i odmah dobiti lokaciju koju ste željeli poslati.

Taj kod možete navesti i na svojoj web stranici, posjetnici, brošuri… Nažalost, mnogi od nas imaju tu nesreću da im se adresa ne prikazuje u Google Kartama kako treba. (U našem primjeru, postavili smo lokaciju na središnji trg hrvatske prijestolnice – Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu – a on na Google Kartama uopće ne izgleda kao trg.) Želite li da vas pronađu, ovo bi moglo pomoći.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.