HTC Vive napokon je dobio svoje prvo pravo komercijalno izdanje. Nova nada za tajvanskog proizvođača potrošačke elektronike, nakon nekoliko godina neuspjeha sa smartfonima, nalazi se u razmjerno ranoj fazi razvoja, ali ipak nudi iskustvo s kojim se konkurencija još uvijek ne može ravnopravno nositi.

Kao dizajnera igara Vive me ostavio bez daha uvjerljivošću i mogućnostima koje pruža. A igre su tek jedan od segmenata u kojima virtualna stvarnost može naći primjenu, od filmova, koncerata, virtualnih izložbi i učionica, pa sve do shoppinga u okruženjima poput Trilleniuma Hrvoja Prpića.

Ali, za to treba platiti cijenu. I to ne jednu, već više njih.

Dizajn i performanse

Već sam Vive košta koliko i više nego pristojno računalo više srednje klase, a kako bi ga pokrenuli morate imati natprosječno nabrijan stroj (minimalno procesor u rangu Intelovog Corea i5-4590K i grafičku karticu u rangu s Nvidijinom GTX 970 ili AMD-ovom R9 390 te minimalno četiri GB RAM-a), s barem 64-bitnim Windowsima 7.

Na Steamu možete preuzeti besplatnu aplikaciju kojom ćete provjeriti je li vaše računalo spremno za Vive. Svakako to učinite prije kupovine.

Uz to, morate osigurati dovoljno velik prostor za korištenje.

Vive nudi dva režima rada: sjedilački i onaj koji će cijelu prostoriju pretvoriti u poligon za VR. Prvi u praksi nema puno smisla jer na raspolaganju imate sustav koji podržava razne oblike kretanja i interakcije, a sve veći broj aplikacija to i traži. Stoga ima rezona odmah upogoniti drugi.

Za to ćete trebati odrediti prostor za igru, minimalno veličine 2 x 1,5 x 2 metra. Računajte da se u tom prostoru morate moći razmahati bez straha kako ćete u nešto udariti ili nešto srušiti.

Cijeli prostor mora biti u vidnom polju obje bazne postaje. Ovi uređaji, koji služe za praćenje vaših pokreta, moraju biti postavljeni u blizini ruba prostora za igru, iznad razine vaše glave, nagnuti pod kutom od 30 do 45 stupnjeva, jedan nasuprot drugom tako da su si međusobno u vidnom polju, ne dalje od pet metara jedan od drugog. Moraju biti čvrsto montirani i imati u blizini utičnice.

Svakako ostavite mjesta iznad glave i izbjegavajte prostorije s nisko postavljenim lusterima. Također, nemojte smetnuti s uma kako ćete cijelo vrijeme biti fizički kabelima povezani s računalom, kao i da ćete trebati barem tri utičnice (realno, njih pet) te prostor za nemalu količinu kabela.

I da, kućni ljubimci nemaju što tražiti u blizini Vivea. Kako zbog toga što možete naletjeti na njih tijekom korištenja, tako i zbog toga što mogu ometati praćenje i oštetiti opremu.

Kao što vidite, popis uvjeta je podulji. Opet, svakako provjerite možete li ih sve zadovoljiti prije no što se odlučite na kupovinu.

HTC Vive
Kako Vive funkcionira? Nastoji vas potpuno uroniti u virtualni sadržaj tako što vam prikazuje dvije slike istovremeno. Za razliku od Playstationa VR i Oculus Rifta koji koriste jednu kameru za praćenje pokreta glave i udova, Vive ima dvije bazne postaje koje trebate montirati na zid ili policu (uz pomoć nosača koji dolaze u paketu), a koje prate 72 točke raspoređene na dva kontrolera i samoj konzoli.

Druga prepreka s kojom ćete se susresti je postavljanje sustava. Usprkos kvalitetnim uputama korak-po-korak, koje ćete naći online, riječ je po postupku koji će vjerojatno trajati značajno dulje od pola sata, koliko procjenjuju u HTC-u.

Samo povezivanje nije naročito zahtjevno jednom kad uspijete postaviti bazne postaje kako treba. No, nakon toga vas čeka instalacija softvera te kalibracija konzole i kontrolera. Ako ovo drugo ne napravite kako treba, izgledi kako ćete se zabiti u nešto prilično su veliki. Kako to znam? Pa…

Računajte, dakle, na bar sat do sat i po za postavljanje. Srećom, jednom kad ga postavite uglavnom radi bez problema

HTC Vive

Konzola futurističkog izgleda je teška (nešto više od pola kilograma), pa nije loše razgibati vrat prije i nakon duljeg korištenja. Ugodna je, dovoljno prostrana za korištenje s naočalama, iako to još uvijek nije baš ugodno iskustvo. Mogla bi bolje prianjati na glavu, no ne mogu reći kako je to ozbiljnije ometalo korištenje. Još kad bi bila bežična…

Nudi razlučivost 1.080 puta 1.200 piksela po oku. Uz visok broj sličica po sekundi (90 fps) i obradu praćenja pokreta u realnom vremenu, jasno je zašto traži zvijer od računala.

Ima ugrađen mikrofon kako bi se, recimo, mogli javljati na pozive dok ju koristite, kao i kameru koja gleda prema naprijed a koja služi kao vaš prozor u stvarni svijet. Priložene slušalice sam vrlo brzo odbacio u korist seta koji inače koristim. U uputama stoji kako je moguće upariti Bluetoothom konzolu sa smartfonom, no to mi nije pošlo za rukom.

Kontroleri ne djeluju impresivno, ali su odlični. Sjajno ergonomski dizajnirani, jednostavni za korištenje, osmišljeni za više namjena, izvrsne responzivnosti, laki a svejedno robusni i čvrsti… Imaju i trakice kojima ćete ih povezati s rukom kako bi smanjili rizik od leta i pada.

Softver i sučelje

Softver je priča za sebe. Preuzimanja, registracije, gašenje i paljenje aplikacije i računala kako bi nešto funkcioniralo, nadogradnje… Temeljito je testirao moje strpljenje u svakom pogledu, čak i za softver koji je službeno još u beta fazi razvoja. Ima se tu što još popravljati.

Općenito, dojma sam kako bi Steam VR i Vive Home bili korisniji i korisniku pristupačniji kad bi bili jedna aplikacija umjesto dvije.

Kad upogonite Vive i stavite konzolu na glavu, naći ćete se u bijeloj sobi i pred sučeljem koje podsjeća na Steamov režim rada Big Picture. Po sučelju se krećete koristeći kontroler.

Na raspolaganju je nekoliko režima rada. Recimo, Desktop Theather nudi rad u Windows sučelju, u kojem čak možete pokrenuti i igre koje nisu virtualna stvarnost. Svakako uključite Chaperone kako bi vas konzola upozorila kad dođete do ruba igrališta tako što će vam pokazati blijedoplavi zid s linijama. Super korisno ako ste u skučenijem prostoru.

HTC Vive
foto: HTC

Virtualna stvarnost kakvu nudi Vive iznimno je uranjajuća i fantastično realistična. Možete gledati u svim smjerovima, biti u interakciji s objektima, kretati se prostorom, sagnuti se i izmaknuti kako bi izbjegli protivnika… Dok to doslovno radite u stvarnom životu okruženje vas vjerno prati u virtualnom svijetu, glatko i u realnom vremenu.

Slika je oštra i jasna, s primamljivom dubinom. Unatoč vrlo realističnim prikazima, tijekom korištenja nisam imao problema s mučninom. No, to mi se dosad nije događalo ni s drugim konzolama za virtualnu stvarnost pa je moguće da je do mene.

Nije dobra ideja da Vive koristite dok ste sami, bar ne dok se malo ne naviknete. Netko treba biti u blizini kako bi vas upozorio ako se previše približite nečemu što možete srušiti i razbiti. Kako to znam? Pa…

Drugo upozorenje: vrlo je lako izgubiti osjećaj za vrijeme. Strah me i zamisliti kako će igre poput Bethesdinog Skyrima izgledati s ovakvom tehnologijom. Nakon druženja s Viveom dojma sam kako bih lako mogao samo zaroniti u igru i ne izlaziti satima.

Isprobao sam igre kao što su Job Simulator: the 2050 Archives, Fantastic Contraption, Elite Dangerous (koju apsolutno preporučam jer je fascinantna) i Tilt Brush. Sadržaj je sve raznovrsniji, iako je još uvijek dosta rudimentaran. No, to će se početi mijenjati već u 2017. godini, kada nas očekuju naslovi kao što je Fallout 4, između ostalih.

HTC Vive
foto: HTC

Opći dojam

HTC je s Viveom poprilično podigao standarde virtualne stvarnosti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će konkurencija uzvratiti.

Ako ste spremni platiti cijenu i izgurati natezanje s dječjim bolestima tehnologije prve generacije, bolji uređaj za virtualnu stvarnost nećete naći. Must have za sve među vama koji žele posjedovati i igrati se sa zadnjim krikom tehnologije.

No, ako niste totalni zaljubljenik u gadgete, pričekajte iduća izdanja jer ovo nije (još) uređaj pogodan za masovnu publiku. Jako je blizu tome, ali treba napraviti tih nekoliko koraka kako bi ga bilo lakše upogoniti i koristiti. Što će, vjerujem, i učiniti u idućim izdanjima. A nadam se i padu cijene.


+

  • vrhunski doživljaj virtualne stvarnosti
  • izvrsni kontroleri
  • kvalitetno praćenje pokreta

  • skupo
  • traži moćno računalo
  • zahtjevan za postavljanje

561 g

2x 1080*1200

8.699 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.