Dell je jedan od omiljenih proizvođača prijenosnih računala već 32 godine, ali u cijeloj njegovoj povijesti nijedan model nije osvojio toliko nagrada kao ultraprijenosni XPS 13, koji je uspješno ujedinio vrhunsku mobilnost (iznimno mala masa, vitka linija i izdržljiva baterija) s izuzetnim performansama – snagom usporedivom s najjačim „teškašima“ pune veličine i mase.

Novi XPS 13 Dell će službeno predstaviti na tiskovnoj konferenciji u sklopu sajma CES u četvrtak – ali, slijedeći primjer LG-a i Samsunga, američki je proizvođač računala odlučio podijeliti informacije s medijima i par dana ranije. Tako se već znaju službene specifikacije, pa i cijena: novi Dell XPS 13 na matičnom američkom tržištu moći će se kupiti od četvrtka, po početnoj cijeni od 999 dolara.

Što je nova u novom modelu? Za početak, ekran se može zakrenuti za 360 stupnjeva – pa se može koristiti kao tablet. Dell ga zove 2-u-1 uređajem, ali naravno da se može koristiti i kao „stalak“ (za gledanje filmova, primjerice) ili „šator“ (da pokažete sadržaj ekrana nekome nasuprot vas). Stoga bi naziv 4-u-1 bio primjereniji – da ga već nije iskoristio Lenovo za svoju Yoga liniju.

Naravno, novi Dell XPS 13 temelji se na najnovijim Intelovim procesorima (sedme generacije: Kaby Lake) Core i7-7Y75 i i5-7Y54, a oni mu omogućuju ne samo da bude jači nego i da bude – manji. Spomenuli smo kako je stari model bio omiljen i zbog vitke linije male mase, ali novi je model još malko manji, tanji i lakši.

Istodobno je zadržana specifičnost po kojoj je stari XPS 13 bio prepoznatljiv: InfinityEdge – rekordno tanak okvir iznad i sa strane ekrana. Ispod ekrana je gotovo pa normalno velik okvir – jer u njemu je HD kamera s dvostrukim mikrofonom.

S druge strane, za očekivati je da će novi model kraće raditi bez punjenja, jer mu je kapacitet baterije smanjen sa 60 na 46 Watt-sati. Ipak, Dell jamči da će i ovakva baterije trajati iznimno dugo: navodi se 7 sati non-stop gledanja 1080p filmova s Netflixa – i to na zaslonu više razlučivosti (3200*1800 – onaj štedljiviji nudi „samo“ Full HD).

Dell S2718D

Dell će u četvrtak službeno predstaviti i monitor S2718D, za kojeg tvrdi da je najtanji u svojoj klasi na svijetu. A tu klasu definira dijagonala od 27″ te Quad HD razlučivost. I on nudi Infinity Edge „nevidljivi“ rub. U SAD-u će se moći kupiti za 700 dolara, ali tek od 23. ožujka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.