Tipkate li po mobitelu u vožnji? Neka istraživanja uspoređuju slanje SMS poruka dok vozite s jednakom opasnošću kao da vozite pod utjecajem alkohola, a chatanje može biti još opasnije. U Hrvatskoj je kazna za korištenje mobitela u vožnji 500 kuna, a mnoge zemlje imaju cijeli niz pravila i sličnih kazni.

Američka savezna država Kalifornija poznata je po rigoroznim prometnim pravilima, a i osjetile su to i mnoge holivudske zvijezde koje ni slava nije spasila od kazni. Osim strogih pravila za vožnju pod utjecajem alkohola Kalifornija jako pazi i na slanje poruka i razgovaranje na mobitelu za vrijeme vožnje, a po tom pitanju je upravo uvela i još stroži zakon.

Od 1. siječnja u Kaliforniji ne smijete smartfon niti držati u ruci dok vozite pa čak ni za to da samo nešto kliknete ili povučete po ekranu. Zakon AB 1785 zahtijeva da mobitel u vozilu mora biti instaliran na kućištu. Tek tada možete koristiti uređaj za kratke akcije poput navigacije po karti. Tako vlasti žele i pojednostaviti vozačima pravila o tome što smiju, a što ne smiju tijekom vožnje.

Ovakvo rješenje primorat će vozače da više koriste glasovno upravljanje mobitelom, kao i usluge Siri na iPhoneu ili Google Assistanta na Android mobitelima.

„Cijela je ideja novog zakona da ne držite mobitel dok vozite i točka. Smartfoni imaju cijeli niz usluga koje zahtijevaju pozornost vozača, a to vodi u opasno ponašanje u prometu“, izjavio je Bill Quirk, jedan od autora rigoroznijeg kalifornijskog zakona o prometu.

Za sada i nisu predviđene toliko visoke kazne: 20 dolara za prvi prekršaj i po 50 dolara za sljedeći prekršaj.

No, i uz nova pojašnjenja u zakonu neće prometnim policajcima biti jednostavno provoditi ovaj zakon. Jer vozači će smjeti koristiti jedan potez prstom preko ekrana (dok je mobitel fiksiran na kućištu). No, ako se zaigraju i previše povlače po mobitelu riskirat će kaznu.

Istraživanja u Kaliforniji otkrivaju da je korištenje mobitela u vožnji kumovalo u čak 80 posto tamošnjih prometnih nesreća, navela je novoizabrana kalifornijska senatorica Kamala Harris na svom Facebook profilu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.