Vjerojatno i vama automatsko isključivanje ekrana ide na živce u nekim situacijama, primjerice kad nekom pokazujete fotografije iz svoje mobitelske galerije pa zastanete nešto prokomentirati, dok gledate neki filmić ili kad kuhate čitajući recept s ekrana.

Sam Android nije po tom pitanju naročito prilagodljiv: pod Settings > Display > Screen timeout možete jedino izabrati period nakon kojeg se ekran isključuje, a ponuđene su vrijednosti od 15 sekundi do 10 minuta. Ali što ako vam u nekim situacijama i aplikacijama isključivanje odgovara, a nekad ne?

Kao i obično, za ispravljanje nesavršenosti Androida u pomoć nam pristižu usko specijalizirane i jednostavne Android aplikacije. Za ovu su namjenu najpopularnije Stay Alive, Wakey i Caffeine. Mi smo se odlučili za prvu, punog imena Stay Alive! Keep screen awake. Pa pogledajmo kako radi svoj posao.

Stay Alive!

Isključivanje automatskog isključivanja ekrana

Ekran koji se pojavi pri prvom ulasku u aplikaciju ne izgleda baš privlačno, ali nemojte se dati zastrašiti. Tu se objašnjava da ova aplikacija nema klasično sučelje, pa ćete se uglavnom koristiti standardnim obavijesnim prozorčićem što se povlači s vrha ekrana.

Stay Alive

Također vas se upućuje na najčešće postavljana pitanja te poziva da ocijenite ovu aplikaciju. Ona je besplatna i bez oglasa, ali autor zato ovdje (i povremeno u zasebnim prozorima koji se sami od sebe otvaraju) traži donatore.

Ako ste aplikaciju tek počeli koristiti, neće vam ništa značiti ni detaljan popis unapređenja u pojedinim verzijama, dok vrišteća velika crvena slova zapravo upozoravaju na nešto što ćete izvesti vrlo jednostavno:

Stay Alive

kad vas sama aplikacija dovede do Usage data access, pritisnut ćete Stay alive!

Stay Alive

… i pomicanjem zasuna jednostavno ga omogućiti.

Stay Alive

Potom dolazite do najvažnijeg, podužeg ekrana na čijem su vrhu prikazane glavne mogućnosti ove aplikacije: Drži ekran uključenim dok se puni (Keep screen on while charging), Drži ekran uključenim dok se puni i na bateriji (Keep screen on while charging and on battery) i Pauziraj Stay alive! (Pause Stay alive!). Gdje god bili, do njih ćete uvijek lako moći doći i povlačenjem s vrha ekrana.

Četvrta, najkorisnija karakteristika ove aplikacije je što uključenost ekrana možemo odrediti samo za određene aplikacije. Njenu aktivaciju počinjemo označavanjem polja uz Enable selected app, čime pripadajuće funkcije ispod automatski postaju dostupne (nisu više zasivljene).

Ponuđena su dva načina za izdvajanje željenih aplikacija: Drži ekran uključenim SAMO za odabrane aplikacije (Keep screen ONLY for selected apps) i Drži ekran uključenim OSIM za odabrane aplikacije (Keep screen on EXCEPT for selected apps).

Stay Alive

Aplikacije odabirete pritiskom na Select apps that will Stay Alive!

Pri izboru može vam pomoći alat koji se aktivira označivanjem polja uz Enable app selection helper. Naime, neke poznate aplikacije unutar operacijskog sustava mobitela imaju nazive koji nam nisu naočigled poznati, pa nam ih je teško odabrati iz spomenutog popisa u kojem biramo za što želimo imati uključen ekran. Odaberemo li ovaj alat i otvorimo li potom neku aplikaciju, u sivom prozorčiću koji se prikazuje svakih pet sekundi bit će ispisano „pravo“ ime te aplikacije (ili njezina dijela).

Stay Alive

Moguće je upravljati prigušivanjem svjetline ekrana i njegovim ponašanjem dok je na docku na stolu ili u autu…

Stay Alive

… zaviriti u opširan i koristan popis najčešćih pitanja, gdje je pojašnjen način rada i odgovoreno na najrazličitija pitanja, primjerice može li upotrebom ove aplikacije doći do oštećenja ekrana…

Stay Alive

… te iskoristiti koju od besplatnih mogućnosti. Neke od njih su vrlo korisne, primjerice korištenje šarenih ikonica u statusnoj traci, što nije moguće na svim uređajima pa se opcija i zove Pokušaj koristiti šarene ikone u statusnoj traci (Try to use coloured icons in status bar).

Svakako je dobrodošla i mogućnost određivanja postotka napunjenosti baterije pri kojem se Stay alive isključuje ‒ Auto pause Stay Alive!

Stay Alive

Kako smo napomenuli ranije, s vremena na vrijeme autor aplikacije tražit će donaciju i zauzvrat ponuditi neke napredne mogućnosti.

Stay Alive

Aplikacijom možete upravljati putem statusne trake, gdje su predstavljene njene četiri glavne mogućnosti (Drži ekran uključenim dok se puni, Drži ekran uključenim dok se puni i na bateriji, Pauziraj Stay alive! i Omogući odabranu aplikaciju) ‒ istim bojama kao i u glavnim postavkama na glavnom ekranu aplikacije. Mogućnosti aktivirate pritiskom. Kad je okrugli okvir ikonice iste boje kao i simbol unutar nje, mogućnost je aktivirana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.