Zbogom, HTC One. Danas je predstavljen njegov nasljednik: HTC U. (Da, ovo U se izgovara kao You – Ti – i odnosi se na Vas: njegovog vlasnika.) Nije objavljeno kada će doći u prodaju u naše krajeve, ali sudeći po inozemnim medijima, to neće biti prije proljeća. Cijena? Bolje ne pitajte: jači model će na američkom tržištu koštati 749 dolara – skoro koliko i iPhone 7 Plus (769 dolara).

Priopćenje o novom modelu počinje poezijom, a kada se probijete kroz raspjevani nastavak, činjenice pokazuju kako je HTC U Ultra utemeljen na procesoru Snapdragon 821 – istom koji pogoni i većinu udarnih modela konkurenata – sa 4 GB radne memorije te još 64 ili 128 ugrađene (proširive microSD karticom do 2 TB). Ekran je razlučivosti Quad HD, veličine 5,7“, a iznad njega je još jedan mali ekran koji prikazuje obavijesti („trik” preuzet s LG-ovih modela V10 i V20). Kamera je vrlo slična onoj na prethodnom modelu One, samo što joj je dodan phase-detect autofokus (i zadržan laserski autofokus). Više je nadograđena prednja kamera, koja sada nudi razlučivost od čak 16 megapiksela – u teoriji, više od stražnje kamere koja ih nudi „samo” 12 (u praksi, obje kamere ne koriste standardnu veličinu piksela nego UltraPixel tehnologiju, ali naravno da stražnja kamera nudi višu razlučivost; triput višu). Posebnost ovog mobitela je i ta što, kao na iPhoneu 7, nema klasičnog priključka za slušalice (nije jasno zašto jer, za razliku od iPhonea 7 ili Moto Z, tijelo mobitela nije tanje od priključka). Priložene slušalice spajaju se preko USB-a.

Slijedeća posebnost U Ultre je ta što joj je tijelo „obučeno” u staklo visokog sjaja. Takav dizajn – nazvan Liquid Surface – nije pobrao hvalospjeve novinara koji su ga prvi isprobali; tako The Verge piše kako se telefon „svjetluca na sve strane (…) ali lako ispada iz ruku”.

Druga posebnost je softverska. Opravdavajući svoj naziv, U nudi osobnog softverskog pomoćnika – nešto kao Amazonov Alexa, ili iPhoneov Siri – s kojim ćete moći pričati, pitati ga koješta a on će vas ponekad i sam upozoriti, primjerice da je vani hladno pa da se toplo obučete… Zvuči kao mama!

Jedan od primjera – da će vas telefon podsjetiti da ga napunite kada u rasporedu stoji da vas taj dan čeka puno posla na terenu – izazvao je salve podsmijeha novinara, jer kapacitet baterije od samo 3000 mAh praktički jamči da ćete ju morati puniti češće od jednom dnevno.

Neslužbeno je najavljena i posebna verzija ovog telefona, „obučena” u safirno staklo.

HTC U Play
HTC U Play

Službeno je pak najavljena jeftinija verzija ovog telefona – HTC U Play – koja će izaći na proljeće. Cijena nije objavljena, no očekuje se osjetno niža, jer taj model nudi manji ekran (5,2“) slabije razlučivosti („samo“ Full HD), slabiji procesor (Helio P10), dvostruko manje ugrađene memorije (32 ili 64 GB), slabiju kameru, stariju verziju Androida (6, a ne 7, kao na U Ultra) te slabiju bateriju (2500 mAh).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.