Smartfoni su nam danas i osobno računalo i ured, kao i privatna arhiva fotografija, uspomena, chatova, mailova… Ukratko, vjerojatno na svom smartfonu imate gomilu privatnih podataka za koje ne želite da im ima pristup bilo tko drugi osim vas. No, često se dogodi da vam smartfon i nije uvijek u ruci, u džepu ili u vidokrugu.

Ako želite zaštiti svoj mobitel od potencijalnih njuškanja preznatiželjnih kolega ili ljubomornog ljubavnog partnera, ima način da si pomognete.

Postoje aplikacije poput Telegrama ili Wickr Me, koje vam omogućuje skriveno dopisivanje s porukama koje nestaju. Ali, ako ih instalirate, možete odmah biti sumnjivi nekoj bliskoj osobi da nešto skrivate. Mi vam donosimo pregled neupadljivih aplikacija koje mogu zaštiti dijelove vaših fotografija, videa, poruka ili dokumenata bez da to drugi mogu i naslutiti.

Private Photo, Video Locker

Jedna od skrivenih aplikacija čija je najveća prednost – kamuflaža. Naime, ova se aplikacija uopće ne prikazuje po svom imenu niti bilo čemu što bi asociralo da sadrži fotografije. Private Photo se genijalno kamuflira pod ikonom – kalkulatora. Čak i da vam netko njuška po mobitelu, male su šanse da će baš krenuli kliknuti na kalkulator. A čak ako se netko i slučajno zaputi baš na tu ikonu – opet neće vidjeti vaše skrivene fotografije. Za ulaz je potrebna lozinka.

Možete kroz aplikaciju snimati nove fotografije ili u nju prebaciti postojeće fotografije iz galerije telefona.

Neki korisnici javljaju da im nakon transfera ostaju određene fotografije u originalnoj lokaciji pa svakako provjerite je li to slučaj i po potrebi nakon kopiranja original obrišite. Na našem isprobavanju izabrane fotografije su se u potpunosti prebacile u skrivenu aplikaciju i nestale iz galerije telefona.


Private Photo Vault

Još jedna slična aplikacija kojoj je namjena sigurnije pohranjivanje fotografije ili videa za koje ne želite da budu dostupne svakome tko mi mogao zagledavati u vaš smartfon.

Za razliku od Private Photo, Video Locker aplikacije – ova nema kamuflirano ime, nego uz ikonicu jasno piše Photo Vault.

No, da bi netko ušao u aplikaciju i vidio vaše skrivene fotografije prvo bi morao otkriti vaš pin od 4 znamenke.


Tiger Text

Ova aplikacija štiti vaš sadržaj od neovlaštenog pristupa. Služi za spremanje fotografija, videa i dokumenata na tajnom i lozinkom osiguranom prostoru.

K tome, omogućuje slanje SMS poruka bez otkrivanja broja pošiljatelja. Samo vi imate pristup porukama, preko lozinke. Također, poslane i primljene poruke preko ove aplikacije neće se vidjeti u ispisu operatera.

Nudi i mogućnost privatnih pozivanja bez otkrivanja broja i onemogućuje snimanje pregleda poziva. Možete koristiti i tajni imenik kontakata.

Imate i mogućnost biranja određenih brojeva koji vas ne mogu dobiti, nego će im se javljati ton neuspostavljenog poziva. Tako vas određene osobe u određenom periodu neće moći smetati. Bilo da je riječ o šefu, ljubavnici ili prijatelju koji stalno traži pomoć.


Nosy Trap

Ako sumnjate da bi vam netko mogao kradomice njuškati po mobitelu, zbog ljubomore ili bilo kojeg razloga – ova će vam aplikacija pomoći da tu osobu u tome razotkrijete prije nego ona vas.

Kada god mobitel ostavljate bez nadzora aktivirajte ovu aplikaciju. Ako netko primi mobitel i krene ga koristiti, ova će aplikacija snimiti kratki video od 5 sekundi koristeći selfie kameru. Kada netko upadne u zamku kreira se notifikacija.

Na žalost, ova je aplikacija dostupna samo za iPhone i iPad i nije besplatna nego stoji 0,99 dolara.


Private Message Box

Simpatična aplikacija za panične trenutke. Ako ste upravo slali neke osjetljive SMS poruke ili imali poziv koji želite prikriti, a približava vam se bliska osoba dovoljno je da – protresete mobitel. To će u trenu pobrisati sve poruke ili trag poziva!

Dopisivanje SMS porukama možete osigurati dodavanjem privatnog broja. Nakon toga sve poruke s tog broja će automatski biti prebacivane u tu aplikaciju, a ne u redovni inbox SMS poruka.

Najbolja stvar: možete u potpunosti sakriti aplikaciju. Nakon instalacije možete postaviti PIN od 4 brojke i namjestiti da se aplikacija prividno izbriše. I dalje će biti prisutna, ali neće se pokazivati nigdje među aplikacijama na vašem zaslonu. Aktivirate je tako da nazovete broj PIN-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.