Hrvatski Telekom i Magyar Telekom u većinskom su vlasništvu Deutsche Telekoma. Transakcija je, dakle, odrađena unutar grupe. Mađarski dioničari njome su prestali biti vlasnici dionica Crnogorskog Telekoma, a hrvatski dioničari sada uz HT imaju u vlasništvu dionice Crnogorskog telekoma, ali i obratno. Tako se bi se cijela stvar mogla iščitati iz izjava predstavnika HT-a.

HT se hvali da je time postao regionalni igrač i učinio mnogo dobra za svoje dioničare. Burza je skokom cijene dionica očito dobro reagirala, a crnogorski forumi pozdravili su novog vlasnika koji im je, tvrde, puno draži  od dosadašnjeg. Izgleda kao win-win situacija.

„Da, radi se o dobrom poslu HT-a. Proširili su se u regiji, pokazali snagu – onu financijsku, donijeli dobrobiti dioničarima. Crnogorski Telekom je dominantan igrač na svom tržištu i budućnost bi trebala donijeti ukupno veće prihode i ostale financijske pokazatelje“ – kaže Tanja Ivančić, novinarka Večernjeg lista koja prati telekome dugi niz godina.

Dodaje kako je važno i pozicioniranje unutar DT grupe: „Ambiciju da predvode telekom poslovima u regiji sada su ostvarili u praksi. Nije nebitno tko je lider i unutar DT-a i za koje područje jer to osigurava radna mjesta. Voditi operacijama iz Zagreba i pozicionirati se kao sjedište za regiju je dobra stvar. Pri tom takve velike tvrtke imaju razgranat ekosustav koji vuku za sobom, otvaraju i njima poslove, u ovom slučaju u Crnoj Gori, a mogli bi uskoro i šire.“

„Za širenje treba imati dobru bilancu ili novac na računu, što je Hrvatski Telekom očito imao. Jer Deutsche Telekom ne bi odobrio ovakvu transakciju da svima ne donosi dobrobiti i uvećava ih“ – smatra T. Ivančić.

Što je sada na redu? Možemo li očekivati novu kupovinu? – pitamo Ivančić. Jer, kuloarima se već širi priča o tome da je BH telekom nadomak prodaji i već se špekulira o potencijalnim kupcima…

„HT je jasno pokazao smjer u kojem ide i ne skrivaju ambicije: osvajanje regije. Neće propuštati prilike. Državni telekomi u regiji kad-tad će biti privatizirani premda tu cijela stvar ima vrlo izraženu političku dimenziju“, pojašnjava T. Ivančić.

No, zaključimo. Odrađen je dobar posao u Crnoj Gori. Dioničari HT-a su profitirali, cijena njihove dionice je porasla, a valja znati da je 49 posto dionica u rukama pravnih i privatnih dioničara u Hrvatskoj, od čega je zapravo oko dvjestotinjak tisuća malih dioničara. Još lani je rečeno da će dividenda za 2016. iznositi minimalno 6 kuna po dionici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.