Otkako se HP razdvojio u dvije tvrtke – jednu usmjerenu isključivo na poslovne korisnike i drugu koja cilja na manje tvrtke i pojedince – ova druga izlazi sa sve originalnijim idejama. Jedna takva dobila je naziv HP Pavilion Wave: radi se o računalu smještenom u zvučnik, koji odašilje zvuk u 360 stupnjeva oko sebe. Napravio ga je ugledni danski hi-fi proizvođač B&O.

Naravno da smo morali i sami isprobati kako ta stvar radi – posebice nakon što smo se već u trgovini uvjerili kako je taj PC u zvučniku u stanju ispuniti veliku prostoriju uvjerljivim zvukom. Prilikom predstavljanja, prošle jeseni na sajmu IFA u Berlinu, HP je objasnio kako je Wave napravljen po principu trećine: jednu trećinu njegovog prostora zauzimaju PC komponente, drugu trećinu okupiraju zvučnici (naravno, unutra ih je više: svaki od njih je zadužen za „projiciranje“ na različitu udaljenost) a treća trećina je – prazna, da se unutrašnjost ne bi pregrijala.

HP Pavilion Wave

Dizajn i performanse

Uživo, to sve skupa izgleda – sjajno. Zvučnik, pardon: PC je malen; premda će moćnom zvukom ispuniti i veliku prostoriju, zauzeo je mjesta na polici koliko i zvučnik od mini-linije. Za usporedbu, na radnom stolu će zauzeti tek malko više mjesta od vrča s toplim napitkom, ili od dvolitrenke Coca-cole.

Otpakiravanje: čisti užitak. Uživo ovaj uređaj izgleda još bolje nego na slikama: kvalitetno je napravljen, a siva boja koja na slikama izgleda pomalo dosadnjikavo uživo je znatno dopadljivija: sugerira da se radi o kvalitetnom zvučniku, koji ima dodatnu prednost što se s tom neupadljivom sivom može uklopiti u bilo koji ambijent i svugdje izgledati dobro.

Iznenađujući detalj je moćno, masivno napajanje – nije problem, sakrit ćete ga već negdje ispod stola, kabel mu je dugačak – a najviše oduševljenja izazvali su tipkovnica i miš: izgledaju kao nešto iz linije Elite. Oboje je tanko, elegantno, napravljeno od visokokvalitetnih materijala koji djeluju neuništivo – a to je i potrebno, jer kuća je opasnije mjesto za gadgete od ureda: tu su kućni ljubimci, djeca, gosti… Naravno, tipkovnica ima „hrvatska slova“ – HP je prejaka tvrtka da bi takav „detalj“ ignorirala, kako znaju napraviti manji proizvođači PC-a.

HP Pavilion Wave

Sprijeda, vidljiv je jedino logotip B&O-a (i malena naljepnica Intela – nju ćete vjerojatno brzo ukloniti). Ispod njega su dva priključka: za slušalice i USB. HP-ov logotip je na manje istaknutom mjestu: na vrhu. Lukavo, jer taj vrh je zapravo dizajnerski najdopadljiviji detalj: neobično oblikovan, izgleda poput poklopca, a oni znatiželjniji će se odmah upitati čemu služi taj poklopac. Odgovor je – širenje zvuka u 360 stupnjeva.

Na stražnjem bridu, sakriveni od pogleda a opet lako dostupni, nalaze se svi mogući priključci. Tu je doista sve što bi nam ikad moglo zatrebati: USB u raznim izvedbama (3.0, 2.0, tip C), čitač SD/microSD kartica, HDMI i DisplayPort (mi smo iskoristili ovaj prethodni, kako bi Wave spojili na televizor). Naravno, Wave je i iznutra nakrcan novim tehnologijama; podržava Bluetooth i Wi-Fi u najnovijim izvedbama.

HP Pavilion Wave

Softver i sučelje

Uglavnom, otpakiravanje je bilo čisti užitak, pa smo požurili što prije upogoniti ga. Na brzinu smo instalirali smo softver na kojeg smo navikli (kasnije smo shvatili da to zapravo nije bilo neophodno, jer Wave dolazi sa CyberLinkovim softverom koji će se snaći sa svakojakom multimedijom), na brzinu preuzeli neki danski krimić koji je djelovao zanimljivo (khm, ne pitajte otkuda – bilo je to za potrebe testa!) i lijepo se opustili. A onda, u odsutnom trenutku, kada je policajac već bio na rubu otkrića tko je ubojica – bum! Hladan tuš! Plavi ekran… Windowsi su zaključili kako je baš pravo vrijeme da se restartaju i instaliraju najnoviju nadogradnju, pa su to lijepo bez pitanja i napravili. Što njih briga za danske zločince…

Naravno, to je logika Microsofta, tvrtke koja zahvaljujući monopolu na tržištu ne mora razmišljati o zadovoljstvu korisnika – jedino o čemu mora brinuti su eventualne tužbe velikog biznisa, zbog nekog sigurnosnog propusta, pa zakrpe imaju prednost nad svim ostalim.

Tako smo Dance ostavili za neki drugi trenutak i bacili se na podešavanje Windowsa, kako nas više nikad ne bi prekinuli. Dva-tri sata kasnije, nakon izbacivanja nepotrebnih komponenti Windowsa i utišavanja njihovih upozorenja – isto morate napraviti i s gomilom nepotrebnih stvari koje je nakrcao HP (Booking.com? Što će nam to?). Srećom, tu ima manje gnjavaže nego s Microsoftovim softverom: otkako se HP razdvojio, njegov je softver ipak bolje prilagođen običnim ljudima nego velikim korporacijama – premda i dalje tu ima reklama za ukloniti, i birokratskog rječnika oko kojeg se morate potruditi da shvatite što hoće.

K tome, tu je i nekoliko stvari koje nama u Hrvatskoj naprosto nisu iskoristive. Primjerice, Cortana. Wave ima mikrofone preko kojih možete izdavati naredbe glasom Micorosoftovom virtualnom pomoćniku – ali za to će vam trebati savršeni engleski, jer naš jezik Cortana ne razumije, i vjerojatno nikad neće.

HP Pavilion Wave

Opći dojam

Wave smo isprobali u početnoj varijanti (nosi oznaku 600-a030nya a temelji se na i3 procesoru) koja košta tek nešto više od pet tisuća kuna – što je, pretpostavljamo, manje nego što bi koštao prilično skroman kućni PC „bez imena“ sa sličnim komponentama plus zvučnik usporediv s ovim kojeg je napravio B&O za Wave.

Što dobivate za te novce? Osim odličnog zvuka, i vrhunskog dizajna, dobivate PC koji je – solidan, i ništa više od toga. Za sviranje glazbe, reprodukciju videa, surfanje webom, uređivanje Excel tablica, pisuckanje u Wordu i eventualno izradu kakve prezentacije u PowerPointu – sasvim OK. Poželite li nešto više od toga – neće ići. Ako ste ovaj PC kupili za uporabu kod kuće, ali ste zamislili na njemu ponekad obaviti i neki zahtjevniji zadatak – neki dizajn, zahtjevniju obradu fotografije/videa ili uposliti neki treći profesionalni softver – zaboravite. Ovaj model naprosto nije za to. (Jači i znatno skuplji model, 600-a050ny, mogao bi biti. Njegova R9 grafika mogla bi poslužiti i za igre.)

Ako ne tražite profesionalno računalo, Wave i u ovoj varijanti koju smo isprobali nudi jako puno razloga za zadovoljstvo. Na njemu se može obaviti i neki usputni poslić, ali i zabaviti: možete ga koristiti kao zamjenu za hi-fi, video, foto-album…


+

  • dizajn
  • kvaliteta zvuka

  • performanse
  • predinstalirani softver

i3 6100T

3,2 GHz

4 GB RAM

1 TB HDD

Intel 530

5.399 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.