Najavljena u svibnju prošle godine, tipkovnica Gboard za Android je stigla tek tijekom prosinca. Kako bi ju počeli koristiti, trebate ju preuzeti s trgovine Play, instalirati, aktivirati u postavkama mobitela, odabrati kao zadani način unosa i postaviti dopuštenja.

Gboard

Tipkovnica

U šesto izdanje Googleove tipkovnice uključene su brojne dosadašnje standardne značajke, među kojima su automatsko ispravljanje pogrešno napisanih riječi (auto correct) i predviđanje teksta pomoću umjetne inteligencije, tipkanje pokretanjem prsta od slova do slova bez podizanja sa zaslona (swipe) i glasovno diktiranje. Za nas koji trebamo više od jednog, uvedena je podrška za do tri jezika istovremeno.

Najkorisniji novitet je to što tipkovnica sad nudi kućicu u kojoj možete pretraživati internet Googleovom tražilicom i podijeliti rezultate pretrage a da ne izlazite iz aplikacije koju koristite. Dok tipkate poruku u, recimo, nekom chat programu, samo kucnite po dugmetu s velikim slovom G (čudim se što to već nije netko nazvao G točkom) u gornjem lijevom kutu tipkovnice kako bi otvorili karticu za pretraživanje i utipkajte što želite naći.

U pojedinim chat aplikacijama kao što su Allo, Messenger i Hangouts možete pretraživati GIF-ove i dijeliti ih. Osim GIF-ova, moguće je pretraživati i emotikone. Ako je tipka za promjenu emotikona aktivna, aplikacija ne prikazuje tipku za promjenu jezika pa imajte do na umu.

Gboard

Zavirite li u postavke, naći ćete niz dodatnih mogućnosti. Tako, recimo, možete promijeniti temu tipkovnice (kao što vidite, moja je ljubičasta), aktivirati režim rada jednom rukom, pisanje klizanjem (swipe) i glasovni unos, odrediti visinu tipkovnice, uključiti ili isključiti zvuk i vibraciju pri unosu tipke, uključiti povećani font na pritisak tipke, aktivirati pristup posebnim znakovima duljim pritiskom na tipku, pa i odrediti koliko traje dulji pritisak (početna postavka je 300 milisekundi).

Tipkovnici također možete dodati i zasebni red za brojke pune veličine. Sve navedeno naći ćete otvorite li u aplikaciji Settings pa potom Preferences.

Gboard je dostupan i za iOS, ali u staroj verziji 1.2.3; posljednje novosti iz Android verzije još nisu primijenjene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.