Čelnik Airbusa Tom Enders najavio je na konferenciji DLD u Münchenu kako će još ove godine pokrenuti probne letove samovozećih letećih taksija, javlja Reuters.

Airbus je još lani detaljno predstavio plan o takvim letjelicama, nazvan projekt Vahana. Njegov je cilj jasan: doslovce se uzdići iznad prometnih gužvi – koje će biti sve gore i gore, jer već sada većina svjetskog stanovništva živi u gradovima, a do 2030. u njima će živjeti (i praviti gužvu) čak 60% čovječanstva.

Iz toga projekta potječu i artističke skice uz ovaj tekst – premda još zapravo ni ne znamo kako će izgledati Airbusove letjelice jer tvrtka ne odaje nikakve detalje o njima. Možda i zbog straha od konkurencije, pošto planove o taksi-letjelicama ima i Uber te novi startupi kao što je Lilium (u kojeg je 10 milijuna eura uložio osnivač Skypea Niklas Zennström), Joby i e-Volo.

„Prije stotinu godina, urbani transport se spustio pod zemlju. Sada imamo tehnološke mogućnosti da ga dignemo iznad zemlje“, poentirao je Enders u svom govoru u Münchenu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.