Je li to zaista tako jednostavno: svoju krv zamijenite krvlju nekog mladića ili djevojke – i osjećate se kao da vam je dvadeset, trideset ili pedeset godina manje?

Jesse Karmazin, koji je preklani diplomirao medicinu na Stanfordu, tvrdi da jest. Pokrenuo je startup Ambrosia koji će vam za osam tisuća dolara napuniti vene krvlju mladih (16- do 25-godišnjih) donatora krvne plazme. Postupak je uredno prijavljen nadležnim tijelima kao znanstveno istraživanje, no Karmazin nema dvojbe kada tvrdi kako će vas krv mladih – pomladiti.

Na službenoj web stranici Ambrosia navodi linkove na petnaestak članaka koji govore u korist tog „vampirskog“ pomlađivanja, od pokusa na miševa do pozitivnih iskustva transfuzija krvi na ljudima.

S druge strane, većina stručnjaka otvoreno izražava neslaganje s teorijama Karmazina. „Nema dokaza da će ovakav tretman biti doista od koristi; njime se samo iskorištava povjerenje ljudi i bez osnove uzbuđuje javnost“, tvrdi stručnjak sa spomenutog Stanforda u časopisu Science, dok Business Insider navodi kako nema baš nikakvog dokaza da se u sličnim opitima pojavljuje ikakav pozitivni učinak osim placebo-efekta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.