Mobilne aplikacije za skeniranje dokumenata ne možemo nazvati seksi softverom. Malo je vjerojatno da ćete zbog njih euforično nazivati prijatelje u sitne noćne sate ili o njima sa suzama u očima pričati unucima. No jako su korisne u situacijama kad trebate na brzinu digitalizirati neki račun, nalaz, posjetnicu, potvrdu itd. Priručno svi to radimo fotografiranjem, ali ove aplikacije mogu u tu svrhu bolje iskoristiti naš mobitel. Primjerice, CamScanner. Njega možete besplatno preuzeti ovdje za Android a ovdje za iPhone, iPad ili Windows Phone.

Skeniranje počinjete u vrlo jednostavnom sučelju tako da pritiskom na Doc označite da je riječ o dokumentu i u donjem desnom kutu odredite hoće li skenirani dokument imati jednu ili više stranica. Naš ima samo jednu. Potom pritiskom na standardnu ikonu kamere snimite svoj dokument.

Slijedi osnovno uređivanje vašeg skena. Vjerojatno ga niste snimili pod optimalnim kutom, pa ga pomicanjem 6 točaka precizno obrežite. Kad dođete na kut dokumenta, u pomoć će vam automatski doći malo povećalo. Alternativno, pritiskom na ikonicu s dvije strelice, koja je u dnu ekrana, možete odrediti da aplikacija to obavi za vas pa je kasnije samo korigirajte. Kad ste gotovi, pritisnite kvačicu za potvrdu u donjem desnom kutu.

Sad sken možete dodatno urediti. U traci na vrhu ekrana možete izabrati načine: automatski (Auto), originalni (Original), posvijetljeni (Lighten), „magični“(Magic Mode), sivi (Grey Mode) i crno-bijeli (B&W). Mi smo za naš dosadni dokument izabrali crno-bijeli. U komentarima korisnika pročitali smo da magični mod dobro funkcionira kod „uzbudljivijeg“ tipa dokumenata.

Traka u dnu ekrana nudi (s lijeva na desno) rotaciju, OCR i fino podešavanje.

Od OCR-a (optičkog prepoznavanja slova) nećete imati koristi ako je vaš dokument na hrvatskom jer naš jezik nije među podržanim, ali za sve ostale slučajeve valja napomenuti da postoji praktična mogućnost OCR-a proizvoljnog dijela teksta.

Najviše ćete koristi imati od finog podešavanja. Pomicanjem na skali precizno možete odrediti kontrast, svjetlinu i razinu detalja. Kad ste zadovoljni, u donjem desnom kutu pritisnite kvačicu za potvrdu.

Vaš će se sken potom pojaviti u mapi s dokumentima.

Kad ga pritiskom otvorite, u traci na dnu dobivate još mogućnosti: Rotate, Mark, Recognize, Note. Mi smo izabrali Oznaku (Mark) pa Vodeni žig (Watermark).

Pojavilo se sučelje za unos teksta vodenog žiga…

… kojem smo mogli odrediti boju i to potvrditi pritiskom na OK.

Isprobali smo i spomenutu mogućnost OCR-a dijela stranice,

… što nas očekivano nije oduševilo.

Ne zaboravite imenovati svoj dokument, što činite pritiskom na tri točkice u gornjem desnom kutu pa izborom Page name.

Dokument ste skenirali da biste ga s nekim podijelili, pa u gornjem desnom kutu pritisnite na ikonu za dijeljenje te izaberite da ga želite podijeliti kao dokument (PDF).

I na kraju dobivate popis svih kanala putem kojih možete podijeliti svoj sken.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.