Tvrtka Croatian Tax Tab Ltd. razvila je i pustila u rad web servis www.kapitalnadobit.hr koji bi trebao olakšati i ubrzati prijavu poreza na kapitalnu dobit. Iza servisa stoje stručnjaci iz tvrtke Koios.

Država je novu poreznu obvezu zakomplicirala prijavom putem zahtjevnog obrasca JOPPD (sadrži 19 stranica s objašnjenjima). Novi alat online nudi dvije mogućnosti rješavanja tog problema. Za 25 kuna će vam ispuniti taj obrazac i uplatnicu, dok za 50 kuna možete dobiti naprednu uslugu – obradu svih transakcija radi određivanja osnovice temeljem koje će biti ispunjen JOPPD i uplatnica te izradu pratećeg izvještaja.

Za korištenje se morate registrirati, tako što ćete ostaviti e-mail ili se prijaviti putem Facebooka, Google+ ili Microsofta.

Po registraciji morat ćete unijeti ime, prezime, OIB, način isplate dobiti, adresu te odgovoriti na pitanje jeste li u prošloj godini ostvarili kapitalne dobitke iz inozemstva.

Potom će od vas tražiti podatke nužne za izračun osnovnice i transakcije. Možete odabrati isplatitelja iz Hrvatske i inozemstva s popisa.

Prema rezultatima ankete koje je kapitalnadobit.hr proveo u suradnji s drugim web sajtovima, u kojoj je sudjelovalo 3.505 ispitanika, 77% ne zna što je potrebno napraviti da bi se ispunila porezna obveza i kako se porez prijavljuje.

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) dionicama je u 2016. trgovalo oko 21 tisuća fizičkih osoba. Predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju kako je oko 80 tisuća njihovih ulagača u obvezi platiti novi porez.

„Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, unatoč svim najavama u proteklih petnaestak godina, razvojem ovog servisa željeli smo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi.

Iza servisa stoji složen sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno dobiju ispunjen obrazac JOPPD, kao i bankovnu uplatnicu s točnim brojem računa za uplatu i pozivom na broj.

Vjerujemo da je ova usluga ujedno i dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne usluge u financijskom sektoru koje su namijenjene najširoj populaciji građana“, kaže Stjepan Pavlek, direktor tvrtke Croatian Tax Tab Ltd. (stoji lijevo na uvodnoj fotografiji).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.