Samsung Electronics je jutros na konferenciji za medije u Seulu objavio uzroke incidenata s uređajima Galaxy Note7 te koje su mjere poduzete kako se problem ne bi ponovio. Predsjednik uprave odjela mobilnih komunikacija DJ Koh, prezentirao je detaljne rezultate istrage i izrazio iskrenu ispriku i zahvalnost korisnicima Galaxy Note7 uređaja, mobilnim operaterima, maloprodajnim partnerima i distributerima te poslovnim partnerima, na njihovu strpljenju i neprekidnoj potpori.

Uz vlastita istraživanja, Samsung je uključio i tri ugledna nezavisna izvora. Tako su na jutrošnjoj konferenciji svoje rezultate istraživanja (uskladive sa Samsungovim) predstavili UL, Exponent i TÜV Rheinland (klik na njihove nazive vodi na PDF s rezultatima njihovih istraživanja).

Samsung

I, koji su uzroci samozapaljenja i ostalih problema? Ima ih četiri – po dva za svaku tranšu. U onoj prvoj, glavni problem je bio u tome što je baterija bila tako sitna, i još k tome zakrivljena na rubovima. Dodatni problem je što su negativne elektrode bile preduge, pa bi se krivile na rubovima. Ti su se problemi pojavljivali kod otprilike 100% uređaja iz prve tranše – još jedno upozorenje za onih 4% kupaca koji još nisu vratili svoj Note7.

Kako smo pisali, nakon toga je Samsung povukao Note7 s tržišta, i vratio ga u prodaju tek nakon što je baterije zamijenio drugima, posve različitima. (Prema nezavisnim medijima, prvu je rundu baterija proizveo sam Samsung, a drugu hongkonška tvrtka ATL.) Nove baterije nisu imale probleme originalnih Samsungovih baterija – međutim, uvele su nove, još gore. Zbog traljavog zavarivanja, nastale su neravnine oko pozitivnog pola koje bi se još više iskrivile tijekom punjenja i pražnjenja, da bi naposljetku probile kroz izolacijske slojeve. Što je još gore, u mnogima od tih baterija naprosto su nedostajali neki od izolacijskih slojeva; čini se da su ih (potplaćeni?) radnici rado preskakali, da si skrate posao. Samsung je stoga ekspresno povukao s tržišta i drugu tranšu Notea7.

Detaljnu infografiku s opisom problema možete naći ovdje.

Samsung

Dobar dio današnje konferencije posvećen je i rješenjima koji bi trebala osigurati da se ovakvi problemi nikada više ne ponove. Samsung je osnovao savjetodavnu skupinu, u kojoj su ugledni stručnjaci sa sveučilišta Cambridge, Berkeley i Stanford, koja bi „zajamčila objektivnost i jasnu perspektivu po pitanju sigurnosti i inovacija baterija“, kako navodi Samsungovo priopćenje.

K tome, predstavljen je cijeli niz mjera za poboljšanje sigurnosti, uključujući 8 točaka za testiranje baterija.

Samsung

Prema nezavisnim izvorima, problem s baterijama Notea7 koštao je Samsung dosad barem 5 milijardi američkih dolara, a neki analitičari smatraju da će se ukupan gubitak profita popeti na 10 milijardi – jer, mnogi nakon ovoga neće htjeti kupiti Samsungov proizvod. Većinu kompanija takav bi gubitak zauvijek pokopao – međutim, Samsung je još uvijek u plusu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.