Godinama nas već obasipaju kuharskim receptima u svim mogućim oblicima, od novinskog podliska do televizijskog reality showa, i mislili smo da je tu nemoguće smisliti nešto novo i inovativno. No onda nam je pozornost privukao Tasty.

Riječ je projektu kompanije BuzzFeed, koji postoji na webu i na društvenim mrežama, ali nam je najzanimljiviji njegov YouTube kanal jer na jednom mjestu donosi ono zbog čega je Tasty postao popularan – recepte u obliku vrlo kratkih (2 ‒ 3 min) i ubrzanih videozapisa.

Nema govora, kuhara, kredenci ni štednjaka u kadru, sve je svedeno na najvažnije: ruke, sastojke, posuđe i kuhinjska pomagala. Napomene o količini sastojaka i vremenu priprave ispisuju se preko ekrana, onako kako smo navikli u modernim serijama.

Videozapis pripreme zapravo funkcionira i kao odličan trailer jer nećete sve pohvatati iz prvog gledanja. Ne brinite, pod Show more ispod videa recept je dan u tekstualnom obliku.

Značajnu ulogu igra glazba jakog ritma, koja nam u kombinaciji s ubrzanim videom daje dojam da je priprema piece of cake, laka i jednostavna, te nas hrabri za kulinarsku akciju.

Recepti su dovoljno kratki za gledanje na mobitelu i dijeljenje na Facebooku, dakle odlično su prilagođeni brzom ritmu života i mogućnosti koncentracije današnjih ljudi. No ipak pripazite da se ne zanesete s pregledavanjem ako niste na Wi-fi vezi, teško se zaustaviti samo na jednom ili dva odgledana recepta.

Preporučujemo gledanje u YouTube aplikaciji na mobitelu ili tabletu jer njih lako možete smjestiti u kuhinji dok kuhate ili koristiti u tramvaju dok se vozite doma i smišljate što biste danas kuhali.

Recepti su podijeljeni u kategorije, tj. playliste,  koje biste i očekivali (Predjela, Doručak, Tjestenina), ali i one koje u kuharicama rjeđe viđamo, primjerice jela u čijoj pripremi sudjeluju djeca (Tasty Junior), jela koja se pripravljaju u jednoj posudi i jela s pet ili manje sastojaka.

Podrazumijeva se da recepte moguće dijeliti i spremiti na svoj privatni YouTube račun.
Da ne duljimo (jer ste ionako sigurno već nestrpljivo kliknuli na YouTube kanal i prestali čitati), Tasty je digitalna poslastica koju trebate isprobati volite li kuhati.

Usput rečeno

Imate li problema s anglosaksonskim (imperijalnim) jedinicama? To učas rješava Google, samo u traku za pretraživanje upišite, primjerice „300 f in c“ (bez navodnika) i za sekundu ćete doznati da 300 Fahrenheita iznosi 150 Celzijevih stupnjeva. Ne morate razmišljati kako se točno pišu te kratice, sjetite se da Google ne razlikuje mala i velika slova te dobro pogađa vaše misli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.