Za razliku od popularnih e-mail servisa kao što su Gmail i Outlook, koji opslužuju stotine milijuna korisnika, Lavabit ih je na vrhuncu slave imao 410.000 – a onda je zatvoren. Uzrok tome je jedan jedini njegov korisnik: Edward Snowden, najpoznatiji ‘zviždač’ u povijesti, koji ga je koristio da bi preko njega objavio detalje o neustavnom djelovanju američkih tajnih službi. Epilog te priče je dobro poznat: američke su vlasti naložile da im se otkriju tajne e-mail prepiske – sve koje požele – a tome su se odazvali svi osim Lavabita: oni su radije odlučili ugasiti svoju uslugu nego otkriti korespodenciju svojih korisnika.

Bilo je to 2013., ali od prošlog petka – dana inaguracije novog američkog predsjednika – Lavabit je back in business. Usluga još nije ponovno pokrenuta, ali već se možete predbilježiti za nju, po promotivnoj cijeni od 15 ili 30 dolara godišnje (za 5 ili 20 GB, zauvijek; nakon pokretanja usluge koštat će dvostruko više). Plativa je, naravno, i u Bitcoinu.

Da se više ne bi dogodila cenzura, oslanjat će se na protokol DIME (Dark Internet Mail Environment) kojeg je razvio sam osnivač Lavabita Ladar Levison.

Kako piše The Intercept, i Snowden je najavio da će ponovno otvoriti račun na Lavabitu, „makar da im dam podršku zbog njihove hrabrosti“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.