Hossam Haick je arapski znanstvenik, rođen u Izraelu, koji se proslavio izumom e-nosa koji je u stanju doslovce namirisati markere određenih bolesti. Njegov novi projekt Sniffphone dobio je podršku Europske unije, u sklopu programa CORDIS: gotovo šest milijuna eura koje će se utrošiti u usavršavanje dodatka za mobitel koji će moći namirisati simptome tumora u probavnom sustavu, uključujući rak želuca.

Kad projekt Sniffphone bude dovršen, bit će dovoljno puhnuti u taj uređaj da bi prepoznao simptome bolesti. Cilj je da modul za mobitele ponudi visoku pouzdanost (već sad je viša od 90%) u jeftinom uređaju koji je jednostavan za uporabu, brz i udoban a njegove je testove lako ponoviti. Ipak, neće se sve odvijati u mobitelu: nakon uzimanja uzoraka, oni će se preko mobilne mreže slati na analizu u medicinski centar.

Očekuje se da će projekt biti dovršen do 2020., a u njega su uključeni Siemens – kao vjerojatni proizvođač uređaja, te četiri europska proizvođača koji će sudjelovati u proizvodnji njegovih modula te tri istraživačka instituta (iz Finske, Austrije i Latvije).

Sniffphone će moći detektirati rak već u ranoj fazi, a osim za maligne i benigne tumore u probavnom sustavu, moći će „namirisati“ i rak pluća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.