Kada smo pisali najavu ovog mobitela, iznenadilo nas je koliko je osobina on preuzeo od udarnog Samsungovog modela S7. Običaj je, naime, da najjači model prepusti jednu-dvije, najviše tri ekskluzivne osobine svojim (jeftinijim) mlađim rođacima, uoči izlaska nove perjanice. Međutim, ove godine ta perjanica – S8 – kasni: neće biti predstavljena na sajmu GSM World u Barceloni početkom veljače, gdje su predstavljeni njeni prethodnici. Razlog tome su problemi s Note7, a posljedica je da će S8 proći kroz dulji razvoj – što znači da možemo očekivati krupnije novitete. Možemo samo nagađati o čemu se točno radi, ali u međuvremenu – mnogo toga čemu smo se lani divili na najskupljim modelima sada stiže na A5, model pristupačnije cijene.

Dizajn i performanse

Ukusi su različiti, ali vaš se autor nikad nije libio reći kako mu je Samsungov dizajn – dosadan. Za razliku od ne samo Applea, nego i većine udarnih konkurenata u Android svijetu, Samsungovi su mobiteli najčešće neupadljivi, neosobni (čemu itekako doprinosi činjenica da ga kopiraju mnogi drugi). S druge strane, to je puno bolje nego kada se dizajn stavlja ispred ugodnosti uporabe: ovako ćete s vremenom zavoljeti Samsungov dizajn – nije naročito maštovit, ali služi svrsi.

A5 je jedan od tih mobitela koji ne plijene pozornost na prvi pogled, ali kojem je i nakon duljeg druženja teško naći zamjerku (osim „packi“: i ekran i prednja i stražnja maska nevjerojatno vole otiske prstiju: čim ih dotaknete, na njima ostaju ružne masne mrlje. Nabaviti futrolu, hitno i obavezno!) Dobro je što su svi rubovi zaobljeni – čak je i staklo zaobljeno – što itekako utječe na ugodnost korištenja.

Za razliku od lanjskog modela, novi A5 je obučen u znatno izdržljivije materijale: okvir je metalan a stražnji dio je prekriven 3D staklenom pozadinom (poznatom sa S6/7). Ipak, prvi dodir vas vjerojatno neće oduševiti: A5 je prilično težak. I uz izrazito tanak okvir oko zaslona (veličine 5,2″ – čak je i veći od onog na S7) nije ga lako držati u ruci – no to je cijena koju ćete rado platiti, jer veliki ekran je sjajan, izvanredan: brzo će vas razmaziti tako da nikad više nećete poželjeti manji mobitel.

Što se tiče težine – ni nju ne smatramo velikim nedostatkom: kad bi bio laganiji, ovaj mobitel bi morao koštati puno više, ili bi morao biti izrađen od nekvalitetnijih materijala. A A5 se ne može optužiti za ovo posljednje: o tome svjedoči i IP68 certifikat koji jamči da mobitel može izdržati vodu (pola sata na dnu lokve duboke metar i po), kao i prašinu i slične izazove.

Na raspolaganju su četiri boje. Mi smo na test dobili svjetloplavu (sve četiri nose poetske nazive, pa se tako ova zove Blue Mist) koju sami sigurno ne bi odabrali.

Samsung Galaxy A5

Koliko god djelovao standardno (da ne kažemo: nemaštovito), dizajn ipak donosi par iznenađenja.

Ispod ekrana je tipka koja služi kao skener otiska prsta – solidno brzo i pouzdano (premda ne tako brzo kao na primjerice Huaweiju) a iznenađuje smještaj zvučnika na desnom boku, iznad tipke za isključivanje i uključivanje.

Kako je baterija fiksna, kartice se umeću u ladice. Da, ladice – dvije su: jedna je slijeva, ispod tipaka za glasnoću, a druga na gornjem bridu; u nju stane jedino microSD kartica (u azijsku dual-SIM varijantu A5 može se utrpati i druga nanoSIM kartica, pored microSD-a). Na gornjem bridu je i mikrofon koji, skupa s isto takvim na donjem rubu, služi za stišavanje pozadinske buke – na čemu će vam biti zahvalni sugovornici.

Na donjem rubu je i priključak za slušalice – eto kakva su vremena došla, da moramo biti zahvalni na takvim banalnostima – te USB tipa C. Zbog ovog posljednjeg ćemo možda škrgutati zubima što više ne možemo koristiti one silne USB punjače i kabele koje smo s godinama nakupili, ali već to što se USB kabel tipa C može okrenuti na bilo koju stranu mogao bi biti dovoljan razlog da ga prihvatimo – tim prije što ćemo to ionako morati, jer ubrzano se ostvaruje plan da tip C postane novi standard.

Baterija se vrlo brzo puni, a kad se napuni – postaje jedan od glavnih aduta ovog uređaja. Morate se zaista izvanredno potruditi da ju ispraznite u jednom danu: uz normalno korištenje, izdržat će barem dan i pol, a uz mjere štednje (lako podesive u softveru) i dva-tri dana. Nakon par dana druženja, odustali smo od prvotne ideje da težinu uređaja i nezamjenivu bateriju uvrstimo pod minuse – uz ovako izdržljivu bateriju, oboje lako opraštamo.

Samsung Galaxy A5

Naravno da ovaj mobitel pokreće osjetno slabiji procesor od onog u S7 (premda dobro zvuči podatak o njegovih osam jezgara, u praksi to ne znači puno). Ipak, razlika se osjeti tek kad pokrenete neke od naj-najzahtjevnijih igara; u svakodnevnom radu, sve se pokreće trenutačno i radi brzo i glatko – čak i zahtjevne web stranice. Za one kojima su igre važne, stvar donekle spašava Game Launcher u kojem možete fino podesiti performanse igara (primjerice, spustiti im razlučivost, tako da ipak rade živahnije).

Dakako, ni ekran nije jednako dobar kao na S7 – ali razlika nije velika (najprije ćete ju uočiti na suncu, premda je ekran A5 i tada vidljiviji nego na većini konkurenata). Možemo slobodno reći da u ovoj cjenovnoj klasi nećete naći bolji. Super AMOLED je najbolji tip ekrana koji postoji – sudeći prema dobro obaviještenim izvorima, i Apple bi ga htio za svoj iPhone – a ovaj se tek po nekim detaljima razlikuje od onog na S7.

Jedan od tih detalja je i razlučivost: A5 nudi „samo“ Full HD. Ako ste ikad pokušali potražiti sadržaje više razlučivosti – onda dobro znate da vam u praksi više od Full HD-a stvarno ne treba, jer takvih sadržaja ima malo pa ništa. Štoviše, kako Full HD k tome osjetno manje crpi bateriju, shvaćate zašto smo se toliko zagrijali za bateriju A5: iste je snage kao ona na S7 (3000 mAh) a kako ju manje crpe i ekran i procesor i čipset – konačno smo doživjeli da baterija novog modela traje dulje nego na starom.

Softver i sučelje

OK, bit će da smo već dosadni s usporedbama S7 i A5 – ali moramo ju još jedanput naglasiti kad je u pitanju softver, jer na tom polju si ta dva modela ponajviše sliče. Vaš je autor inače fan čistog sučelja, Androida sa što manje dodataka ali mora se priznati da je Samsung mnoge detalje Androida dodatno obogatio. Praktički sve od softvera po kojem je S7 bio poseban i jedinstven – sada ćete naći i na A5. (Iznimku čine softverski detalji vezani uz senzore, jer A5 nema „egzotične“ senzore poput žiroskopa i barometra. U prvoj verziji ovog teksta pogrešno smo naveli da nema ni magnetski senzor; hvala čitatelju Sanjinu Kovačiću koji nas je upozorio na propust.)

Ima tu dakako i gnjavatora poput Brifeinga ali većina Samsungovog softvera je al pari s Googleovim, a često i korisnija; primjerice, Sigurna mapa omogućuje spremanje svih podataka za koje ne bi voljeli da dospiju pred radoznale oči. Isto tako, važne podatke (i snimke) lako možete spremiti na oblak, gdje Samsung za vas čuva 25 GB.

Samsung Galaxy A5

Kako baterija traje i traje, bez straha možete aktivirati Always On Display – mogućnost da se na crnom ekranu konstantno prikazuju sat, vrijeme, napunjenost baterije i sve obavijesti koje ste označili važnima.

Mogućnosti ima jako, jako puno – ali od njih vas neće zaboljeti glava, jer Samsung se itekako potrudio da se svim tim brojnim mogućnostima upravlja na intuitivan način. U prošlosti je znalo biti drugačije, a nažalost za većinu konkurenata i dan-danas vrijedi da više vole nakrcati kojekakve sadržaje nego potruditi se da se njima što jednostavnije upravlja… Ovako, sve će raditi iz prve bez velike gnjavaže a tijekom vremena ćete postupno otkrivati bogate mogućnosti softvera i sučelja.

A5 koristi Android 6.0.1; nije poznato kada će izaći nadogradnja na novi Android 7.

Kamere i zvuk

Razmaženi svim tim silnim sličnostima sa Samsungovim najboljim modelom – koji, dakako, ima i jednu od najboljih kamera – očekivali smo super snimke. I dobili smo ih! Fotografije su vrlo oštre, pune detalja, prirodnih boja…

Naravno, Samsung ne bi bio Samsung da i ovdje nije nešto srezao u odnosu na flagship model pa tako nema optičke stabilizacije (a lanjski A5 ju je imao!) a nedostaje i phase detection tehnologija. Također, mogućnosti ručnog podešavanja su nešto skromnije, a HDR način snimanja ne možete uključiti automatski; štoviše, nije ni dostupan na glavnom ekranu; morate skrolati prstom ulijevo da bi doprijeli do njega. Sve to skupa u praksi znači da ćete možda ponekad morati potrošiti malko više vremena, truda i koncentracije nego na flagship modelima da bi dobili vrhunske snimke, ali čak i bez toga bit ćete nagrađeni iznenađujuće dobrim snimkama.

Ukratko, i po kameri je A5 najbolji smartfon kojeg smo isprobali u ovom cjenovnom rangu.

Međutim, iznenadila nas je selfie kamera. Glavna kamera nudi 16 megapiksela i impresivan otvor blende od f/1.9, dok prednja za selfie nudi… pa, 16 megapiksela i impresivan otvor blende od f/1.9. Naravno, no to ipak ne znači da su te dvije kamere posve iste; za početak, prednja nema autofokus, što znači da ćete se morati naviknuti da fotke ispadaju skroz oštre jedino kada držite mobitel na točno određenoj udaljenosti od onog što želite snimiti (sebe?). No nakon kraćeg razdoblja navikavanja, i prednja kamera će nas nagraditi vrhunskom kvalitetom.

Video je na papiru inferioran mnogim konkurentima u ovoj cjenovnoj klasi jer nudi „samo“ Full HD. Kako smo već napisali, to ne smatramo velikim nedostatkom jer proći će još godine prije nego što viša razlučivost videa postane uobičajena (na YouTubeu, PC-ima, TV-ima…) a za kvalitetu snimki vrijedi isto što i za fotografije: za ovu klasu – izvrsno, a posebice imponira prirodnim bojama i niskom razinom šuma.

Zvučnik nas je, kako smo spomenuli ranije, iznenadio smještajem na lijevi bok, ali zvuči iznenađujuće dobro. Samsung se nikad nije trsio da njegovi zvučnici budu najbolji za slušanje glazbe (nijedan nije stereo) ali ovaj je blizu vrhu, posebice za kvalitetu zvuka pri razgovoru.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Samsung je već godinama neprikosnoven u najvišoj klasi, ali njegov položaj u srednjoj klasi – gdje se ipak vrte najveći novci, čisto zbog količine – nije tako siguran. Za kupce kojima je najbitniji odnos kvalitete i cijene, Samsung često nije bio prvi izbor. Posebice ne posljednjih godina, kada su brojna kineska imena izašla iz anonimnosti, pa je najšira publika shvatila kako je jedan Xiaomi, Oppo, OnePlus ili Vivo u stanju napraviti podjednako dobar mobitel kao najjači brendovi afirmirani na Zapadu – i ponuditi ga po znatno nižoj cijeni.

U Hrvatskoj je situacija ipak drugačija: nijedan od nabrojanih nema distributera u Hrvatskoj, a to znači dvije stvari: da ne možete računati na istu kvalitetu servisa i podrške kao za Samsung te da ćete ga platiti više. Evo jedne usporedbe: u Njemačkoj je OnePlus 3T jeftiniji od Samsunga A5 – a bolji, sudeći po stranom tisku (nismo ga imali prilike sami probati). Kod nas je obratno – a ako vam se OnePlus pokvari u garantnom roku, morate ga slati u inozemstvo i platiti to zadovoljstvo.

U takvim okolnostima, slobodno možemo reći kako u Hrvatskoj ne možete kupiti bolji mobitel za 3.499 kuna od ovog Samsunga – barem ne u slobodnoj prodaji, mimo „sivog“ uvoza i dotacija operatera.

Međutim, Samsung Galaxy A5 ipak ima jednog vrlo ozbiljnog konkurenta. Spomenuli smo ga barem pet-šest puta u ovom tekstu: to je Samsung Galaxy S7. Kada se pojavio na tržištu, koštao je više nego upola više nego što sada košta A5 – sasvim opravdano, jer sve su mu ključne komponente jače. Međutim, sada mu je cijena toliko snižena da košta tek za trećinu više od A5. Čini li ga to boljom kupovinom? Čini. Ipak je S7 ponajbolji smartfon na tržištu. (Po mišljenju vašeg autora, samo je jedan bolji: Samsung Galaxy S7 edge.) A opet, negdje treba povući granicu i reći: platit ću samo toliko – i ni lipe više. Ako je ta granica 3.499 kuna, ovaj mobitel ima našu preporuku.

+

  • baterija
  • softver
  • (vodo)otpornost

  • cijena
  • dosadnjikav dizajn
  • magnet za otiske prstiju

5,2″

1080*1920

3 GB

32 GB, SD

16/16 MP

1080p video

157 g

7,9 mm

3000 mAh

nezamjenjiva

3.499 kn

Smartson

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.