Jesu li ruski hakeri stvarno utjecali na ishod američkih predsjedničkih izbora možda nikada nećemo sa sigurnošću znati. No, već sada je sigurno da je ta afera ima odjeka i utjecaja i na izborne procese daleko od Amerike. Nizozemska je odlučila da će sve glasove na svojim skorim parlamentarnim izborima brojati – ručno.

Tako vlasti žele izbjeći bilo kakvu mogućnost da hakeri napadaju računala izborne komisije.

„Ne mogu isključiti svaku mogućnost da neki akter naše državne političke scene neće pokušati utjecati javno mišljenje i izborni proces“, izjavio je Ronald Plasterk, ministar unutarnjih poslova u pismu parlamentu kako bi pojasnio razloge zašto je došlo do isključivanja računala iz izbornog prebrojavanja.

Nizozemsku očekuju izbori 15. ožujka, a nakon Brexita i pobjede Donalda Trumpa svjetska javnost budno prati jačanje desnih stranaka i pokreta u Europi.

I opet se spominju Rusi kao potencijalni izvor problema, a ministar Plasterk ih je izravno spomenuo i na televiziji: „Postoje indikacije da bi Rusi mogli biti zainteresirani, zato ćemo se na izborima držati stare dobre olovke i papira“, zaključio je ministar.

U Nizozemskoj je jaka desničarska stranka PVV koju predvodi Geert Wilders (na uvodnoj slici). Njegova strana vodi u anketama ispred liberalne stranke aktualnog premijera Marka Ruttea.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.