Od prošlog tjedna, krenula je distribucija Chromea 56 za Windows, Mac OS i Linux računala (postupno, ovisno o geografskoj regiji: nama je stigao tek danas). Nova verzija donosi automatski prikaz novih HTML5 stranica (po defaultu) te prikazuje sigurnosno upozorenje za web stranice koje podržavaju stari protokol HTTP umjesto sigurnijeg HTTPS (kod nas ga nećete vidjeti, digitalno.hr je od prvog dana na sigurnom protokolu) te obavijesti o web stranicama koje podržavaju vrlo nesiguran stari protokol Flash.

Novost je i reprodukcija FLAC zvučnih datoteka koje bolje zvuče od uobičajenih (MP3, MP3A…) jer ne kompresiraju zvuk. Najviše će koristiti vlasnicima Maca, jer njihov OS inače ne podržava FLAC.

Uz manje publiciteta, Google je objavio i kako Gmail ubuduće neće raditi na starim verzijama Chromea – što će zakomplicirati život onima koji još koriste stare verzije Windowsa (Vista ili XP) jer za njih više nema novih verzija Chromea.

Predstavljena je i distribucija novog Chromea 56 i za Android, a ona donosi krupnije novosti. (Kao i uvijek, distribucija kreće postupno pa ju korisnici u našim krajevima mogu očekivati u Google Play trgovini najkasnije slijedećeg tjedna ali već je dostupna vlasnicima mobitela s najnovijom verzijom Androida, 7.0 Nougat, pa smo ju imali prilike isprobati na mobitelu General Mobile 5, koji se isporučuje s Nougatom.)

Pored uobičajenih poboljšanja sigurnosti i stabilnosti, novi Chrome donosi i nešto što će zanimati sve koji skupo plaćaju mobilni internet: lako, brzo i jednostavno spremanje web stranica (i svih ostalih web sadržaja: glazbe, videa…) tako da se oni mogu pregledati (i preslušati) i offline, kada nema veze s internetom. Kada naiđete na nešto što želite spremiti, dovoljno je kliknuti na ikonu strelice prema dolje (u gornjem redu, dobivate ga pritiskom na tri točke u gornjem desnom uglu). Spremljeni sadržaji su kasnije dostupni na početnoj, praznoj stranici (ili iz glavnog izbornika, u kojem se nalazi nova stavka: Preuzimanja (Downloads).

Poboljšana je i mogućnost da pritiskom na e-mail adresu, fizičku adresu ili broj telefona u web stranici automatski otvorite odgovarajuću aplikaciju – premda to ne radi uvijek, jer ovisi o tome kako je te podatke formatirao autor stranice.

Glavno poboljšanje verzije 56 – i za Android i za računala – je ipak ono koje na prvi pogled nije vidljivo: kada poželite ponovno učitati stranicu, ona se prikazuje brže (i troši manje podataka).

Promjene su uvedene i u Chrome 56 za iOS (koji je od sada open source): pomoću funkcije 3DTouch sada se njime mogu skenirati QR kodovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.