Tijekom četverogodišnjeg eksperimenta prikladno nazvanog ‘Tinder za orangutane’, u parku za primate u Apeldoornu će pokazivati Samboji, 11 godina staroj ženki, slike mogućih partnera iz međunarodnog programa za parenje velikih majmuna.

Cilj je dobiti bolji uvid kako ženke orangutana odabiru partnere. Pošto bi mužjak mogao zbog parenja potegnuti čak iz Singapura, u nizozemskom zoološkom vrtu nadaju se eksperimentom povećati izglede za uspješan susret. Često se, naime, dogodi da do parenja ne dođe, a znanstvenici još ne znaju točno zašto.

Istraživanje je dio šireg programa u sklopu kojeg se proučava uloga emocija u životinjskim odnosima.

U prijašnjim testovima s tablet računalima u rukama bonobo majmunima, koji su uz čimpanze najbliži živući rođaci nama ljudima, majmuni su pokazali zanimanje za fotografije koje su sadržavale ‘pozitivne poticaje’, poput prizora drugih bonoboa kako se pare ili uređuju jedni druge.

Znanstvenicima je najveći problem bila izrada zaslona osjetljivog na dodir koji će moći izdržati majmunsku radoznalost.

Prije nekoliko tjedana uspješno su testirali tablet računalo ojačano čeličnim okvirom. Točnije, prošao je test sa Sambojom, ali ne i s njenom majkom koju u zoološkom vrtu od milja zovu Razbijačica.

Kad uspiju napraviti dovoljno otporan zaslon, istraživanje će moći početi. Uzet će, naravno, u obzir kako u tim situacijama ulogu ima i miris, ne samo izgled.

Pa, želimo sreću i Samboji i nizozemskim istraživačima. I tablet računalu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.