Bill Gates je svima nama dobro poznat kao osnivač Microsofta i dugo godina najbogatiji čovjek na svijetu, ali manje je poznato da je bio autorom prve igre za PC – ikad.

Bilo je to 1981. godine, kada je IBM pokrenuo mali, usputni projekt: računalo namijenjeno običnim ljudima, a ne velikim tvrtkama. Nazvano je jednostavno Personal Computer – skraćeno: PC – a da ubrzaju stvari, angažirali su mladu, dotad nepoznatu mikro-tvrtku Microsoft da napiše operacijski sustav za njega: DOS.

U jednom trenutku pojavila se ideja da se mogućnosti DOS-a demonstriraju programiranjem igre. Toga se zadataka uhvatio sam čelnik tvrtke Microsoft, Bill Gates, i za jednu noć zajedno s jednim nadarenim studentom kreirao igru nazvanu jednostavno Donkey u kojoj mirno vozite autocestom (i ne možete skretati lijevo i desno, niti ubrzavati i usporavati) ali tu i tamo vam na cestu iskoči magarac pa morate mijenjati trake.

Zabavnu priču o tome kako su na tu igru reagirali u Appleu donosi Wikipedia. Ukratko, u izvješću Steveu Jobsu napisali su kako ne mogu vjerovati da je Gates potpisao tu igru, koja je nevjerojatno primitivna.

Wikipedia citira i Gatesa koji je ispričao kako je igra nastala u 4 ujutro u sobi koju im je dao na raspolaganje IBM pod uvjetom da ostanu zaključani, a unutra je bilo 40 stupnjeva pa su se zatvorili u ormar da u njemu dovrše igru.

Igra je demonstrirala bogate mogućnosti Microsoft BASIC-a i CGA grafike: imala je zvuk (!) i bila je u boji. Preciznije, radilo se o četiri boje, od koje su na ekranu istodobno mogle biti prikazane tri.

Unatoč svemu, igra je stekla kultno sljedbeništvo – kao i sam PC (da, to je isti onaj PC na kojem vjerojatno čitate ovaj tekst. U međuvremenu je ponešto napredovao…).

Kultni Donkey je u međuvremenu doživio i remake za Windowse 7/8, pa i iPhone (oboje se navode na Wikipediji, ali više nije dostupno) a od ovog tjedna dostupan je i remake za Apple Watch. Za razliku od originala, ovaj se plaća: jedan dolar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.