Umjetna inteligencija, računalni sustavi i roboti mogli bi do 2030. godine zamijeniti četvrt milijuna ljudi koje zapošljava britanska država, i tako poreznim obveznicima uštedjeti više od četiri milijarde funti godišnje – zaključak je nezavisnog think-tanka Reform.

U samo nekoliko sati, objava je izazvala furiozne, ali i kontroverzne reakcije britanskih medija. Tako se čak i ugledni The Guardian obrušio na primjedbu da bi se javne službe trebale ugledati na Uber, pogrešno navevši da se ona navodi u objavi za tisak; zapravo se spominje samo u tweetu.

Cijelo izvješće se nalazi ovdje (u PDF formatu) i nudi vrlo precizne upute kako ostvariti uštede. Citirajući raniji zaključak britanskih akademika kako se 96% rutinskih administrativnih poslova može zamijeniti (postojećom, današnjom) tehnologijom, autori izvlače zaključak kako bi „središnja vlada mogla u slijedećih 10-15 godina otpustiti 131.962 djelatnika“. Taj broj ne obuhvaća djelatnike u zdravstvu, gdje bi se sadašnji omjer liječnika opće prakse i pomoćnog osoblja (ovih drugih sada ima više) mogao svesti na 5:1.

I dio doktora bi se mogao zamijeniti chatbotovima. Slično vrijedi i za policajce (citira se anketa u kojoj se tri četvrtine ispitanika izjasnilo da bi s policajcima radije komuniciralo digitalno nego osobno). Izvješće kao pozitivan primjer navodi britansku carinsku službu, koja je u proteklom desetljeću smanjila broj osoblja sa 96.000 na 60.000, a planira ih se otpustiti još 11.000. Rezovi imaju oblik dijamanta: otpušta se niže, pomoćno osoblje, ali i rukovoditelji, jer za analizu postojećeg stanja i preporuke – umjetna inteligencija može napraviti bolji posao od ljudi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.