Googleu se, za razliku od nekih drugih američkih tehnoloških giganata, mora priznati da (ponekad) ima sluha i za druge kulture osim svoje vlastite. Istini za volju, lako je pronaći i suprotne primjere ali jedan od pozitivnih nudi Indija. Ondje je prošle jeseni gostovala Googleova visoka delegacija koja je, nakon upoznavanja s kulturnim osobitostima te goleme zemlje, obećala izaći u susret nekima od njih. Među njima su ljubav prema filmu (Indija još od prošlog stoljeća proizvodi daleko više filmova nego SAD – ili bilo tko drugi) i popularnoj glazbi – a oboje ujedinjuje YouTube, usluga koju mnogi Indijci obožavaju ali ne mogu si je priuštiti u dovoljnim količinama…

Plod tog obećanja od prošle jeseni je YouTube Go, aplikacija koju je Google objavio danas. To je dobra vijest, a loša je da ju ne možete preuzeti, jer je zasad dostupna – samo Indijcima.

Radi se o probnoj (beta) verziji koja još nije posve stabilna, a radi samo na uređajima s Androidom verzije 4.1 ili novijom (najbolje se slaže s Androidom 5).

YouTube Go

Naravno, sve to nas nije zaustavilo da ju isprobamo – a ne treba ni vas. (Bez brige, ne morate emigrirati.) Dva su načina na koja možete instalirati aplikaciju koja nije namijenjena korisnicima u određenoj zemlji: jedan je VPN softver (zasada ćemo ga preskočiti, ali uskoro kanimo i o njemu naveliko pisati) a drugi je preuzimanje APK datoteke.

YouTube Go

Postupak je jednostavan: preuzmite ju ovdje, otvorite ju a ako nakon toga dobijete poruku poput ove na gornjoj slici, otiđite u Postavke i pod Sigurnost uključite Nepoznati izvori. (Nakon što instalacija uspije, svakako se vratite u Postavke i isključite Nepoznati izvori – tako ćete biti sigurniji od virusa.)

YouTube Go

Tijekom instalacije, Google će vas pitati za broj telefona (ih, kao da ga već ne zna!), ljubazno ponuditi da s vama komunicira hindskim, bengalskim, tamilskim ili možda gudžaratskim (bez brige, prvi izbor je engleski) i pristojno priznati što će sve raditi aplikacija vama iza leđa (ne, nije sve navedeno na donjoj slici: cijeli spisak nije stao na jedan ekran).

YouTube Go

Kad sve to završi, pojavit će se početni ekran (Home) od kojeg baš i nema neke koristi: na njemu su videi koji ste pogledali jednom davno (možda i slučajno). Nema puno koristi ni od susjednog taba na kojem piše Saved – zvuči obećavajuće: u teoriji, kada naiđete na neki video koji želite pogledati kasnije (na miru, bez trošenja mobilne tarife) možete pritisnuti Save i spremiti ga (i kasnije ga podijeliti s drugima koji koriste istu aplikaciju, i to bez trošenja tarife mobilnog interneta). U teoriji, sve to lijepo zvuči… samo što u praksi ne radi.

YouTube Go

Nismo uspjeli snimiti nijedan video, čak ni testne snimke na našem vlastitom YouTube kanalu (namjerno označene kao copyright-free). Je li to zbog toga što je Google skopčao da nismo iz Indije, ili naprosto zbog greške rane beta verzije – nismo sigurni… premda intuicija vrišti kako je u pitanju ono prvo.

YouTube Go

Bez obzira na to razočarenje, YouTube Go dobro ispunjava svoju osnovnu zadaću: štednju. Kojigod video odabrali, prije nego što stisnete Play pokazat će vam koliko će megabajta potrošiti od tarife za prikaz u osnovnoj (Basic) i standardnoj kvaliteti. Više (i HD) kvalitete nema, kao ni nekih naprednijih mogućnosti standardne YouTube aplikacije – stoga preporučamo da nju zadržite, makar za Wi-Fi mreže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.