Aplikacije za praćenje menstruacijskog ciklusa nisu novost na smartfonima, no jedna aplikacija uspjela se izboriti za poseban status. Aplikacija Natural Cycles upravo je dobila europski certifikat koji je službeno uvrštava na listu kontracepcijskih sredstava. To je prva aplikacija za smartfone koja je izborila takvu kategoriju.

To znači da je sada liječnici u Europskoj uniji mogu preporučivati u istoj kategoriji kao i pilulu, kondome ili spirale.

Funkcionira tako da prati ritam: sugerira ženama kada su plodni dani, odnosno kada je mala šansa za trudnoću. No, ova aplikacija ne prati samo datume, nego i temperaturu tijela. Tijekom ovulacije tijelo žene ima i pola stupnja Celzija višu temperaturu. S aplikacijom dolazi i elektronski toplomjer, a aplikacija izmjerene podatke uspoređuje sa svojom bazom podataka. Zeleno označeni dani u aplikaciji daju zeleno svjetlo za seks bez zaštite, ali ako je kalendar u crvenom preporučuje se korištenje kondoma, pilule ili nekog drugog kontracepcijskog sredstva.

No, aplikacija se može koristiti i za slučajeve kada parovi pokušavaju zatrudnjeti: Natural Cycles im ukazuje na optimalne dane plodnosti.

„Naš proizvod je još jedan izbor koje sada žena ima. Idealno je namijenjen za žene koje su u vezama i stabilne parove, kao i za žene koje se loše osjećaju zbog kontracepcije koje trenutno koriste“, poručuju osnivači Raoul Scherwitzl i Elina Berglund (na donjoj slici).

Elina Berglund i Raoul Scherwitzl

Oni su startup pokrenuli najprije u Švicarskoj, a potom preselili sjedište u Švedsku. Tamo su 2015. prvo dobili zabranu oglašavanja aplikacije kao kontracepcijskog sredstva. Nakon toga su angažirali tim neovisnih stručnjaka koji je došao do zaključka da je Natural Cycles gotovo jednako učinkovit kao i priznata kontracepcijska sredstva. To je na kraju dovelo do odobravanja njemačkog ministarstva zdravstva, a time i zelenog svijetla za certificirano korištenje u Europskoj uniji.

Aplikacija je raspoloživa za Android i iOS. Stoji 6,99 funti mjesečno, a procjenjuje se da je samo u Velikoj Britaniji koristi već 100.000 žena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.