Lenovo Miix 510 još je jedno izdanje pokušaja daljnjeg smanjivanja prijenosnih računala i njihovog približavanja domeni tablet računala.

Kako sam često digitalni nomad, taj mi trend i te kako odgovara. Ali, dosad još nisam naletio na uređaj koji bi me natjerao na razmišljanje o odustajanju od notebooka ili laptopa. Miix 510 je bio blizu, ali…

Dizajn i performanse

Zbog kućišta od magnezijem ojačanog aluminija, Lenovo Miix 510 je nešto teži (oko 900 grama bez tipkovnice) ali zato ostavlja dojam kompaktnog i robusnog uređaja koji neće tako lako pokleknuti pred izazovima čestog transporta i rada u nesvakidašnjim uvjetima.

Zauzima vrlo malo mjesta. Nosio sam ga skupa s težim laptopom i jedva primijetio razliku.

Tek blago zaobljenih kutova, djeluje monolitno i ozbiljno, pogotovo u tamnom izdanju u kojem je stigao na testiranje. Od toga svjetlucavošću odstupaju dvije šarke za stalak smještene straga, koje kao da su skinute s ručnog sata nekog tko jako voli modu koja je pratila disko glazbu ’70-tih godina prošlog stoljeća.

No, i one djeluju čvrsto – u Lenovu kažu kako su sastavljene od 280 elemenata od nehrđajućeg čelika – a omogućuju stalku dovoljno velik hod kako bi računalo mogli postaviti u razne položaje, već ovisno kako i za što ćete ga koristiti.

Kad smo već kod stražnjeg dijela, preporučam futrolu za situacije u kojima ćete Miix 510 koristiti kao tablet. Na poleđinu se, naime, jako lako hvataju otisci prstiju i druga prljavština.

Lenovo Miix 510

Ukupni dojam donekle kvari tek donji dio odvojive tipkovnice, napravljen od lažne kože koja neće zavarati nikog tko ju pogleda izbliza a koja korištenje na skliskijim površinama čini… Pa, zanimljivim iskustvom. Isprobao sam ga za stolom u autobusu na povratku iz Rijeke u Zagreb. Nakon nekoliko minuta vožnje odustao sam od hvatanja računala po stolu i podložio ga komadom odjeće.

Miix 510 opremljen je s dva USB ulaza (A 3.0 i C), smještena na lijevom bridu, gdje su i utor za struju te mikrofoni. Na desnom su ulaz za slušalice, zvučnik te tipke za uključivanje i volumen zvuka.

Donji brid računala rezerviran je za konektor Pogo Pin, putem kojih ga povezujete s odvojivom tipkovnicom. Tablet vrlo glatko sjedne u konektor, koji ga magnetima čvrsto drži u uspravnom položaju.

Ugodan za korištenje u krilu, iako ne i naročito praktičan u skučenijim prostorima.

Lenovo Miix 510

Kao i na mobitelima, Lenovo je u Miix 510 ugradio odličan IPS zaslon osjetljiv na dodir, dijagonale 12,2″ (30,9 cetimetara) i pune HD razlučivosti 1920*1.080 piksela.

Prikazuje žive boje jakih kontrasta i visokom razinom pojedinosti te dobre osvijetljenosti. Nešto je slabije čitljiv pod izravnim svjetlom, kao i kad ga gledate pod većim kutom. Što i nije uvijek loše: bar će radoznalci teže moći vidjeti što to tipkate tijekom cijelog putovanja.

Fino je reagirao na dodir, iako sam jedan od USB ulaza iskoristio kako bih spojio računalnog miša, tako da mi interakcija sa zaslonom dodirom nije naročito ni trebala. Bar ne dok sam radio.

Odvojiva tipkovnica ima prilično velike i prilično neobično raspoređene tipke. Računajte na neko vrijeme privikavanja jer ćete gotovo sigurno neke od njih promašiti tijekom prvih dana korištenja.

Uglavnom je ugodna za rad. Tipke su razmjerno plitko postavljenje, ali zadovoljavajuće razine osjetljivosti. To vrijedi i za touchpad, koji je dobro reagirao na klikanje i skrolanje, kao i na dodir više prstiju odjednom. Jedino što je malo glasniji nego što bi trebao biti.

Kod tipkovnice mi se, osim što je skliska, nije svidjelo to što se blago savija pri korištenju. Teško je to izbjeći s tako tankom računalnom periferijom, ali mi svejedno nije baš ulijevalo povjerenje. S druge strane, kad ju prislonite posve uz zaslon služi kao odlična zaštita.

Lenovo Miix 510

Opremljen Intelovim procesorom i3-6100U radnog takta 2,3 GHz i podržan sa četiri GB RAM-a, Miix radi glatko i brzo i pod većim opterećenjem, s više otvorenih prozora i zahtjevnijim zadaćama u pozadini, uz streaming videa visoke razlučivosti i stalno prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju… Pritom se zagrijava u prihvatljivim granicama.

Riječ je o procesoru već dokazanom u brojnim prijenosnim računalima. Dojma sam kako u Lenovu nisu pogriješili što su ga uključili i u Miix 510. Štoviše, čini mi se kako će jedna od njegovih glavnih komparativnih prednosti biti upravo to što će se taj procesor moći nositi i sa zahtjevima koje će aplikacije pred njega postavljati za dvije ili tri godine.

Ugrađena Intelova grafika HD 520 bit će više nego dovoljna za uredske i srodne zadaće te gledanje filmova u pokretu, no ne i za puno više od toga. Mučit će se sa zahtjevnijim igrama. Ako ih baš želite igrati, vjerojatno ćete se morati zadovoljiti s postavkama nižim od maksimalnih.

Ugrađena memorija mogla bi biti i veća od 128 GB (SSD disk). Ta je količina dovoljna za pohranu materijala koje ćete koristiti na putu, fotografije, filmove i glazbu u umjerenim količinama. Notebookovi i laptopi kapacitetima značajno šiju Miix 510 u tom pogledu. Da, postoji i pohrana u računalnom oblaku, ali nije to to…

Druga kategorija u kojoj zaostaje za laptopima je trajanje baterije. Između pet i šest sati autonomije nije loš rezultat, pogotovo ne za ovako mali i kompaktan uređaj. Ali, daleko je to od osam-devet sati koliko nude bolji noviji prijenosnici.

Lenovo Miix 510

Uz Miix 510 stiže i digitalna olovka Active Pen, za koju u Lenovu tvrde kako ima 2.048 razine osjetljivosti. Nisam ih brojao pa ne mogu to potvrditi, ali mogu reći kako je visoko precizna i osjetljiva te kako je dobro ležala na zaslonu kad bih ju koristio za bilješke ili crtkaranje. Dobra, kažem, bar za mene laika.

Kamere i zvuk

Kamere na tablet računalima obično nisu neka sreća. Miix 510 u tome nije iznimka. Stražnja kamera, opremljena senzorima od pet te prednja s dva megapiksela, dat će vam u najboljem slučaju osrednje fotografije, dobrog kontrasta ali prečesto zrnate i ispranih boja.

Stekao sam dojam kako su ih u Lenovu vjerojatno žrtvovali u korist drugih dijelova (zaslon, procesor) računajući kako će hibridno računalo primarno biti korišteno u druge svrhe.

Ipak, ne bi bilo loše kad bi u nekom od budućih izdanja pojačali prednju kameru radi videokonferencija. Poslovnim ljudima i digitalnim nomadima to je prilično bitno.

Zvučnici nude iznenađujuće zaokružen zvuk, kojim će popuniti manju do srednje veliku prostoriju. Ugrađen je sustav Dolby Audio, no nisam primijetio kako je ponudio značajnija poboljšanja. Bolji rezultat dobit ćete ako reproducirate glas (recimo, audio knjige) nego glazbu.

Softver i sučelje

Miix 510 dolazi s izdanjem Windows 10 Home, uz vrlo malo predinstaliranog softvera što je pohvalno. Među aplikacijama koje ćete naći korisne bi vam mogle biti Lenovo Companion (uvid u stanje sustava i opcije za optimizaciju) i Wacomova aplikacija za digitalnu olovku koja omogućava namještanje postavki za razinu osjetljivosti i prilagodbu tipki.

Pripremao sam na njemu članke, tablice, grafikone i poslovne ponude, čitao poštu, obrađivao fotografije (istina, na vrlo jednostavnoj razini)… Bio je posve dovoljan za sve zadaće koje je trebalo obaviti na brzinu i u pokretu. Gotovo kao da sam kod kuće, za radnim stolom.

Opći dojam

Lenovo Miix 510 još uvijek nije ubojica laptopa. Računalnom oblaku usprkos, teško ćemo se odreći terabajtnih čvrstih diskova i baterija koje mogu izdržati puno radno vrijeme bez punjenja. Ako ste među zahtjevnijim kupcima kad su fotografije u pitanju, ne bi trebao biti prvi izbor.

No, to je zanimljiv i praktičan hibrid koji je na pravom putu i koji bi vam mogao puno toga ponuditi, ponajprije zbog odličnih procesora i zaslona.

Zamijenit će stolno računalo za većinu osnovnih svakodnevnih zadaća i potreba. Odličan za brzo kreiranje dokumenata i prezentacija na putu, pregled e-pošte i općenito jednostavnijih uredskih zadaća. Ma već i kad bi baterija bila jača – bila bi to posve druga priča.

+

  • odličan zaslon
  • kvalitetan procesor
  • kompaktan

  • baterija kratko traje
  • čudan raspored tipkovnice
  • ispodprosječne kamere

12,2″

1920*1080

i3 6100U

2,3 GHz

4 GB

128 GB SSD

Intel HD 520

1,2 kg

0,99 cm

7.599 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.