Bilo je i vrijeme! Uz moderne smartfone i tablete, navikli smo da površinu ekrana – i našu pozornost – podijelimo na dvije (ili više) aplikacija. Sada to konačno nude i Windowsi.

Windows 10 Build 15031 uvodi mogućnost teško pamtljivog naziva Compact Overlay. Zahvaljujući njoj, možete nastaviti gledati primjerice prijenos utakmice, film ili seriju u smanjenom prozoru kada se sjetite da morate nešto ažurirati u Excel dokumentu. (Za razliku od slične mogućnosti koju još od lani nudi MacOS, obje aplikacije će biti potpuno funkcionalne dok dijele ekran.)

Dakako, to još neko vrijeme neće biti moguće s bilo kojom aplikacijom, ali Microsoft je obećao da će uskoro srediti one koje se isporučuju s Windowsima – spomenuti su Movies & TV i Skype – a ostale će, sudeći po najavi, lako biti preurediti tako da podržavaju novu mogućnost.

Build 15031 je već dostupan članovima programa Windows Insiders a ostali će upoznati Compact Overlay u sklopu Windows 10 Creators Updatea, nove verzije Windowsa 10 kojeg će automatski dobiti svi njegovi korisnici (očekuje se: u travnju). Ona donosi još par noviteta: Dynamic Lock će automatski ugasiti ekran i zaključati PC čim se na pola minute udaljite od njega skupa sa svojim mobitelom s uključenim Bluetoothom, a poboljšani Windows Game Bar omogućit će da u mnogim igrama (zasada su podržana 52 popularna naslova) na pritisak tipaka Windows i G uključite game bar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.