Potiho, Google u svaku novu verziju Androida dodaje nove mogućnosti upravljanja gestama – primjerice, da povlačenjem prsta od dna početnog ekrana nagore dobijete Google Now, ili da dvostrukim potezanjem prsta odozgora dobijete dodatne mogućnosti podešavanja. Istini za volju, većina nas ni ne zna sve te mogućnosti – ali isto tako, svatko od nas je upoznao nekoliko njih korisnih.

Stoga ne čudi da mnogi proizvođači i sami dodaju takozvane geste – mogućnost da jednim (OK, nekad s dva) poteza prstom napravite nešto potrebno. Primjerice, LG-ova ideja da s dva uzastopna „kuckanja“ prstom po ekranu možete upaliti ili ugasiti ekran pokazala se tako popularnim da su ju kopirali i Sony, Xiaomi… Samsung isto tako voli uvoditi geste u svoje najjače modele: primjerice, na S7 možete snimiti sadržaj ekrana tako da ga naprosto prekrijete dlanom.

Zašto onda ne bi uveli svoje vlastite geste – načine da jednim jednostavnim potezom obavite nešto što često radite?

Postoji mnoštvo aplikacija koje nam to omogućuju. Najpopularnija od njih je All in one Gestures, no ona je sada već prilično stara (i pomalo zastarjela). (Usput budi rečeno, ima još jedna još starija: napravio ju je Google i zove se Google Gesture Search a omogućuje da tražite osobe u imeniku, aplikacije, glazbu i bookmarke tako da jednostavno nacrtate slovo koje vas zanima. Ideja nije loša, ali Google ju nije razvio – valjda zato što ova aplikacija zapravo i ne traži, nego samo suzuje pretragu. Napišete li u imeniku slovo S, naći će i Sandu i Sandru i Sanju i Sanjina.)

Na koncu smo za crtanje gesta prstom po ekranu odabrali jednu aplikaciju kojoj to uopće nije primarna namjena – ali sjajno obavlja taj zadatak. I još stotinjak drugih, ali o njima ćemo drugom zgodom. Ovo čak i nije aplikacija, već pokretač. Zove se Nova Launcher.

Nova je besplatan launcher ali ako želite koristiti sve njegove mogućnosti, uključujući mnoštvo gesti, morat ćete platiti pet dolara. Ako nas pitate, isplati se – ali ne morate nas pitati: prvo ga sami isprobajte, u besplatnoj verziji.

Nakon instalacije, kliknite na ikonu nove aplikacije te pri dnu ekrana pronađite Geste i unosi (Gestures & inputs ako ste Novu ostavili na engleskom). Kliknite i opet pri dnu ekrana pronađite Geste. Ima ih desetak (u plaćenoj verziji), pa ćemo proći kroz sve njih.

Klizanje prema gore je ono što Googleov pokretač koristi da bi pokrenuo Google Now, međutim ovdje se nudi još 14 (četrnaest) mogućnosti. Dosta? Ali to nije sve: na vrhu ekrana se nalazi još dva taba – Aplikacije (preko kojeg taj pokret klizanjem prema gore možete iskoristiti da bi pokrenuli bilo koju aplikaciju koju imate instaliranu na mobitelu) i Prečaci (isto to – za widgete).

Slijedeća mogućnost – Klizanje prema dolje – je na novijim verzijama Androida rezervirana za proširivanje panoa Obavijesti, pa to automatski nudi i Nova. No ako vam to ne paše, možete odabrati nešto drugo.

Dvostruki dodir nudi ono što smo spominjali u uvodu kao specifičnost LG-ovih mobitela: da u dva „klika“ prstom ugasite/upalite ekran. Naravno, možete odabrati i nešto drugo.

Dvostruki dodir za klizanje prema gore (koji na posljednjim dvjema verzijama Androida otvara Brze postavke) i Dvostruki dodir za klizanje prema dolje inicijalno ne rade ništa, ali ovdje im možete zadati funkciju. (Da ne bi bilo zabune: Dvostruki dodir je pomalo nezgodan prijevod: radi se o dva uzastopna povlačenja prstom od vrha/dna ekrana.

Klizanje prema gore odnosno dolje (s dva prsta) je Nova Launcher rezervirao za svoje postavke i izbornik aplikacija, a postavio je i geste za slijedeće dvije mogućnosti: Štipanje prema unutra prikazuje pregled postavki početnog ekrana a Povećanje s dva prsta (ono što kolokvijalno zovemo zoom) prikazuje izbornik otvorenih aplikacija (kojeg „normalni“ noviji Android inače otvara pritiskom na tipku kvadrata na dnu početnog ekrana).

Ostale su nam još samo dvije opcije: Rotiranje obrnuto i u smjeru sata (s dva prsta – da ne bi bilo zabune). Te dvije opcije nemaju zadanu funkciju – izaberite ih sami.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.