Panasonic je jučer u Frankfurtu imao europsku (i svjetsku) premijeru niza novih audio/video proizvoda. Ipak, zvijezda dana bio je proizvod predstavljen još na sajmu CES u siječnju, gdje je pobrao hvalospjeve stručne publike (Forbes piše kako ga naručuju čak i profesionalci, kao studijski monitor): radi se o OLED televizoru EZ1000, koji je dosad bio dostupan samo u 65″, a u Frankfurtu je predstavljena i 77″ varijanta.

Panasonic se hvali kako njegov novi TV šampion nudi najprecizniju reprodukciju raspona boja ikad postignutu na TV-u (za koju je odgovoran procesor Studio Colour HCX2 procesor) te najviše razine svjetline, približno dvostruko veće od onih na konvencionalnim OLED televizorima (a one su same po sebi superiorne standardnim LCD TV-ima). Tu je i THX certifikat.

Sve te osobine nudi i nova serija EZ950 čija dva modela (55″ i 65″, na tržištu od lipnja) nude iste osobine po znatno prihvatljivoj cijeni, s tim što nemaju Absolute Black tehnologiju poboljšanja crnih nijansi i Technicsov zvučnik.

Panasonic EX780

Predstavljeno je i pet novih linija LED televizora (Panasonic, čini se izbjegava spomenuti LCD; za neupućene: LED su obični LCD televizori koji se od „najobičnijih“ LCD-ova razlikuju jedino po tome što im LED diode služe za pozadinsko osvjetljenje, dočim je OLED potpuno drugačija tehnologija). Sve četiri serije podržavaju HDR (High Dynamic Range) tehnologiju koja je u stanju reproducirati sitne detalje – kao na fotoaparatima – ali samo kada se prikazuju odgovarajući video sadržaji snimljeni u HDR10 standardu (primjerice s YouTubea).

Najjača od pet novih serija nosi oznaku EX780 a nudi modele 4K razlučivosti od 75, 65, 58 i 50 inča, s novom Cinema Display tehnologiju koja reproducira sliku upravo na onaj način na koji je to zamislio redatelj (što se postiže kombinacijom širokog spektra boja, savršenijim lokalnim zatamnjenjem crnih nijansi te izvanrednim razinama svjetline.

Slijedeća serija EX700 nudi se u verzijama od 65, 58, 50 i 40 inča, a nudi gladak prikaz pokreta (1.600 Hz!) te prirodnu sliku koju jamči lokalno zatamnjenje, svijetli ekran i izuzetan kontrast. Malko slabija serija EX600 nudi se u istim veličinama, a početne serije ES500 i ES400 spuštaju razlučivost na (Full) HD na manjem ekranu (49, 40, 32, 24″) a još uvijek nude napredne mogućnosti kao što je jasan prikaz pokreta (600/400 MHz), prikaz videa s mobitela i računala (i obratno) te Adaaptive Backlight Dimming (oštri prikaz tamnih scena).

Panasonic TV ES400
Panasonic ES400

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.