Prije dvije godine Mate Rimac je na Bug Future Showu predvidio da u skoroj budućnosti nećemo dobiti automobil koji leti. Za sada je u pravu, ali već ovog ljeta u Dubaiju bi ljudi mogli letjeti u autonomnim letjelicama – dronovima. Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata planira uvesti zračni prijevoz turista i putnika oslanjajući se na kineski proizvod Ehang 184 – prvi putnički dron na svijetu.

Ovaj projekt dio je šire strategije ministarstva prometa Dubaija. Naime, plan im je da do 2030. godine sva putovanja u Emiratima budu realizirana kroz autonomna vozila. Očito u Emiratima ozbiljno razmišljaju o budućnosti prometa; krajem prošle godine najavili su i proučavanje mogućnosti izgradnje Hyperloop transporta između Dubaija i Abu Dhabija. Na tom projektu zamišljeno je putovanje između ta dva grada koje bi potrajalo samo 12 minuta!

No, dok su Hyperloop planovi tek u početnoj fazi ispitivanja i bez ikakvih konkretnih obećanja o realnosti projekta ili predviđenog roka, ideja prijevoza u dronovima već je u ozbiljnoj fazi.

„Ovaj dron nije model, nego smo ga već testirali na više lokacija i pod različitim uvjetima, a već smo letjeli i iznad Dubaija“, poručio je Mattar al-Tayer, predsjednik i izvršni direktor Ureda za transport emirata Dubaija.

Kineski Ehang je demonstrirao svoj Ehang 184 u siječnju ove godine na sajmu CES u Las Vegasu, a prije toga je u Nevadi u kolovozu 2016. godine dobio dopuštenje za testiranja. Ovaj dron ima domet od oko 50 kilometara na jednom punjenju i može nositi jednu osobu težine do 100 kilograma, te neveliki kovčeg.

Let je u potpunosti automatiziran i nadzire se iz komandnog centra, tako da putnici ne trebaju imati nikakvo predznanje upravljanja dronovima. Potrebna im je samo hrabrost da uđu u dron i prepuste se tehnologiji…

Dronovi bi imali unaprijed snimljene adrese mogućih odredišta, a putnik bi sam odabirao kamo želi odletjeti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.