Osnovne upute svi smo još na početku pohvatali, primjerice da Google ne razlikuje mala od velikih slova i da točnu frazu tražimo tako da je stavimo u navodnike. No na neke smo mogućnosti zaboravili, ili jednostavno nikad nismo čuli da su uvedene.

Stoga smo izdvojili 10 Googleovih mogućnosti koje se često zanemaruju, a značajno ubrzavaju i poboljšavaju pretraživanje. Podrazumijevamo pritom da koristite hrvatsku inačicu ‒ Google.hr.

Preračunavanje mjernih jedinica

Našli ste neki dobar recept na webu, ali vam je tlaka sad ići preračunavati zadane količine iz unci (oz) u nama razumljivije grame. Uopće ne trebate uposliti svoje matematičke vještine ni po webu tragati za prigodnim konverterom, jer sve možete napraviti na brzinu iz Googleove trake za pretraživanje.

Preračunavanje valuta

Ponekad si neku cifru u stranoj valuti trebamo samo približno predočiti, primjerice da ugrubo izračunamo možemo li si ovog mjeseca priuštiti haljinu koju smo zapikirali u inozemnom webshopu. Tamo vjerojatno neće biti opcija prikaza cijene u kunama, ali to brzo rješavamo jednostavnim upitom Googleu.

Vremenska prognoza

Lokalnu vremensku prognozu možemo saznati putem mnogih kanala, a najjednostavniji je način upisivanje „vremenska prognoza“ (bez navodnika) u traku za pretraživanje. Podrazumijeva se da će Google ispravno zaključiti gdje se nalazite. On ovu prognozu prenosi s popularnog servisa Weather.com.

Lociranje adrese

Više ne tražimo od ljudi da nam potanko objasne kako doći do njih, jednostavno njihovu adresu upišemo u Google Maps. Ali može i jednostavnije: ne morate otvarati Google Karte (Maps), adresu upišite izravno u traku za pretraživanje. Uštedjeli ste si tako koju sekundu, što je značajno ako ste, recimo, na cesti i pada kiša.

Pretraživanje web sitea

Svaki ozbiljan web site ima svoju tražilicu, samo što je kod nekih ta tražilica neozbiljno loša. Staro dobro rješenje koje ponekad smetnemo s uma jest u Google upisati „site:“ (bez navodnika) i adresu sitea koji želimo pretražiti. Googleovi botovi sigurno su tu prije nas bili i sve popisali.

Napredno pretraživanje slika

Naučili smo da upisivanjem pojma možemo pretraživati samo slike. No ima još. Pritiskom na Tools na stranici s dobivenim rezultatima slike možete dodatno filtrirati po veličini, boji, vremenu, tipu i pravima korištenja.

Statistički podaci

Znate ono kad na kavi rekreativno počnete iznositi pretpostavke o nečem što vam što vam zapravo i nije previše bitno pa u jednom trenutku svi izvade mobitele i počnu tražiti točan podatak. Ne morate guglati stranice nekih institucija, Google vam odmah donosi neke općenite statističke podatke, pa možete biti brži od ostalih.

Recepti

Svakodnevne odluke što kuhati za ručak ili večeru dodatno su ograničene sadržajem naših frižidera. Ako vam se ne ide u dućan, inspiraciju možete dobiti tako da u Google upišete koje namirnice imate doma i on će vam ponuditi recepte s tim sastojcima.

Red vožnje

Relativno nova Googleova mogućnost koja nas je jako razveselila jest prikaz rasporeda lokalnih autobusa i tramvaja samo upisivanjem broja linije. Mnogo komfornije od mobilnog skidanja PDF-a sa ZET-ovih stranica smrzavajući se na tramvajskoj stanici.

Lokalno vrijeme

Skajpali biste se s nekim iz Kanade, ali ga ne želite nazvati u nezgodno vrijeme, nije pristojno. Upisivanjem imena bilo kojeg grada i riječi „time“ (bez navodnika) i saznat ćete koliko je na nekoj lokaciji sati i kojoj vremenskoj zoni pripada.

Puni popis trikova i savjeta pogledajte na Googlevoj službenoj stranici Pogled iznutra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.