Svi smo već bili u toj situaciji: nešto vam toliko zaokupi pozornost na mobitelu da zaboravite i to da hodate po ulici, a kamoli da ste stigli do raskršća. Stoga su gradske vlasti u nizozemskom Bodegravenu odlučile postaviti svjetla semafora – na pločnik. Tako ih nećete moći ne primijetiti ni dok vam svu pozornost drži ekran mobitela pred očima.

Svjetla semafora su izvedena u obliku LED dioda ugrađenih na pločnik, u blizini nekoliko škola. Odlično su vidljiva i danju i noću, a izvela ih je nizozemska tvrtka HIG.

„Društvene mreže, igre, WhatsApp, glazba… toliko nas privlače da ne obraćamo pozornost na promet. Mi, kao vlast, ne možemo samo tako preokrenuti taj trend, ali možemo ga aniticipirati“, mudro zbori Kees Oskam iz lokalne vlasti u članku Dutch Newsa. Međutim, ne slažu se svi s njim: glasnogovornik VVN-a, nevladine organizacije zadužene za sigurnost u saobraćaju, kaže da taj potez „nagrađuje loše ponašanje“.

Kako smo još prošlog ljeta pisali u digitalno.hr, slično (tehnološki manje savršeno) rješenje je uveo njemački grad Augsburg. Kineski Chongqing je čak uveo posebne trake za pješake s mobitelima a prometni znakovi koji upozoravaju pješake na opasnost od chata  na ulici postavljeni su u Tokyju i Seulu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.