Novi alat u detalje prikazuje podatke koje je Facebook prikupio o nama – među kojima je većina onih za koje nismo bili ni svjesni da ih otkrivamo o sebi.

Data Selfie je dodatak (ekstenzija) za Chrome koji prati naše aktivnosti na Facebooku i prikazuje koje je sve podatke o nama prikupila najpopularnija društvena mreža, koristeći računalne algoritme. Dok pregledavamo postove naših Facebook prijatelja i stranica koje smo lajkali, i pomoću prediktivnih analiza registrira u koju će nas ladicu pospremiti Facebook.

Oponašajući tajne Facebookove algoritme, Data Selfie koristi slobodno dostupne algoritme IBM Watsona i Sveučilišta Cambridge.

Rezultat je, blago rečeno, jezovit: prikazat će vam u kolikoj mjeri naginjete kojoj političkoj opciji, koje TV serije volite gledati, kako trošite slobodno vrijeme, koliko ste opterećeni zdravom linijom, gdje volite izlaziti, koji faktori utječu na odluku o kupovini odjeće, jeste li skloni impulsnoj kupovini, kojoj vjeroispovjesti i političkoj opciji pripada koliki postotak vaših prijatelja, koliko su vaši kontakti prosječni i po čemu se izdvajaju, koje medije pratite…

Sreća u nesreći je da Facebook baš i ne zanimaju lokalne „face“ poput Markićke ili Živog zida, pa će podaci o nama koji se uglavnom služimo hrvatskim jezikom biti znatno oskudniji nego za Amerikance.

Data Selfie za Chrome možete preuzeti ovdje, a podatke koje prikupi i prikaže o vama spremit će samo na vaše računalo i nigdje drugdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.