Svaka čast dronovima – svima nam je jasno da su oni budućnost (i) za dostavu – ali u ovom trenutku je dostava koja se oslanja isključivo na njih preskupa. Često je skuplja i od vrijednosti usluge i od vrijednosti robe koja se njome prevozi – zajedno.

UPS, najjača svjetska kompanija za dostavu, već godinama eksperimentira s dronovima, a nedavno je obavila test koji bi mogao riješiti gore navedeni problem isplativosti: dronovi se lansiraju s krova dostavnog kamiona. Golemi kamion ide svojim poslom, iz njega se dostavljaju pošiljke, sve dok ne treba dostaviti (omanju) robu primatelju koji se nalazi podalje od glavnih puteva – na nekom seoskom domaćinstvu, primjerice. Tada se aktivira dron: na njega se ukrca pošiljka, pošalje se na put (rutom unaprijed programiranom, u centrali, ili unesenom na licu mjesta). Dron uzleti, sleti gdje treba i kada primatelj pokupi robu, ponovno uzleti i vrati se na kamion (koji je u međuvremenu otišao negdje drugdje, svojim dostavnim poslom).

UPS

UPS ima vozni park od 350 električnih hibridnih kamiona poput ovog na slikama (i donjem videu). Proizveo ih je Workhorse, a daju se lako preurediti tako da na krovu parkiraju dronovi iste tvrtke. Oni mogu letjeti pola sata brzinom od 70 km/h noseći paket od četiri i pola kilograma, a kad se vrate na krov kamiona – automatski će puniti baterije.

TechCrunch donosi zanimljivu priču o tome kako je dron nakon prvog službenog testnog leta ipak zakazao na drugom, neslužbenom. Čini se da ćemo ipak još koju godinu morati pričekati na dostavu iz oblaka…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.