Iako su malena stvorenja, pčele i drugi insekti igraju ključnu ulogu u oprašivanju i održavanju prirodne ravnoteže u okolišu. Na žalost, broj pčela globalno je u opadanju i neke se vrste već smatraju ugroženima. Prema istraživanju američkog ministarstva poljoprivrede, pčele i drugi insekti pomažu oprašiti 75 posto voća i povrća koja čovjek jede. Ako bi nestalo pčela, to bi moglo izazvati globalnu nestašicu hrane.

No, u pomoć bi mogli stići – dronovi. Znanstvenik Eijiro Miyako s japanskog Nacionalnog Instituta napredne industrijske znanosti i tehnologije (AIST) napravio je maleni dron po uzoru na stvarnu pčelu. Polaže se nada da bi pčele roboti mogle poboljšati oprašivanje i smanjiti uteg opadajuće populacije pčela.

Na dno malenog drona Miyako je dodao konjske dlake, a potom ih premazao tekućim gelom kako bi se pelud mogao zalijepiti. Potom je simulirao let pčele i navigirao dron na cvijet kako bi pokupio pelud. Nakon što bi se pelud prihvatila na ljepljivi dron, navigirao bi let prema drugom cvijetu, baš kao što bi i pčela napravila. I tako bi se umjetno oprašila biljka.

Ovaj dron je za sada samo prototip i trebat će još vremena prije, nego se flote takvih robota pčela puste na polja. No, dr. Miyako je uvjeren da bi u budućnosti takve flote oboružane umjetnom inteligencijom i GPS-om mogle pratiti oprašivačke rute pčela i tako pružiti najkorisnije uvide u posebnosti prirodnog procesa oprašivanja.

„Vjerujem da su leteći roboti i hibridna stvorenja obećavajući pristup koji će nam pomoći u rješavanju krize oprašivanja i pada brojnosti pčela. Dakako, to je samo jedan dio rješenja. Dugoročno, najbolje će funkcionirati sinergija živih pčela i kombinacije robotskih insekata“, predviđa dr. Miyako.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.