Google je danas objavio kako će se njegov virtualni asistent – koji se, za razliku od Siri i Alexe, zove vrlo nemaštovito: naprosto Google Assistant – od slijedećeg tjedna moći useliti u (skoro pa) sve Android mobitele, a ne samo Googleove vlastite modele Pixel.

Google Assistant je ustvari proširenje legendarne funkcije ‘OK Google’, koja omogućuje da „pričate“ s mobitelom, tako da mu postavljate raznorazna pitanja (kakvo je vrijeme vani, koliko kuna je 659 eura?) i izdajete naredbe (nazovi mamu, pokaži mi gdje da vozim da najbrže dođem kući). Assistant zna nove trikove i lakše vas razumije (možete postavljati pitanja na razne načine, a ne isključivo točnu frazu).

Međutim, Googleov pomoćnik (zasada) će raditi samo dok s njime pričate na američkoj varijanti engleskog. Nakon što se slijedećeg tjedna useli na naše mobitele s Androidom (verzije 6, ‘Marshmallow’ ili 7, ‘Nougat’), izaći će i verzija za britanski, australski i kanadski engleski, a zatim i za njemački.

Svejedno, bit će ga zanimljivo isprobati. Za pokretanje Google Assistanta, bit će dovoljno pritisnuti i držati Home tipku (središnju tipku mobitela, ispod ekrana).

OK Google, digitalni asistent neće baš odmah stići na sve Androide. U prvom valu dolazi samo na one s verzijama 6 ili 7 – i, naravno, samo na one koji govore engleski: hrvatski još dugo neće progovoriti…

Osim na mobitelima Pixel, te na danas predstavljenom LG-u G6, Googleov pomoćnik je dostupan i na Android Wear 2.0 uređajima, na „pametnom zvučniku“ Google Home te (u ograničenom obliku) u chat aplikaciji Allo.

Na koncu, pitanje koje nam se nameće jest: nije li Google zakasnio? Assistant ne nudi ništa suštinski drugačije od Appleovog Sirija koji je na iPhoneu dostupan već godinama. Google bi još više trebala zabrinuti Amazonova Alexa: ona je postala tako popularna da se gotovo svakodnevno pojavljuju novi uređaji koji nude njene usluge. Upravo danas, na Mobile World Congressu, dok Google promovira Assistant, Motorola je objavila da će ponuditi dodatak (Moto Mod) koji će omogućiti da na mobitelima G serije popričate s Alexom. Huawei je još ranije najavio da će njegov Mate 9 biti prvi mobitel na kojem ćete moći pričati s Alexom, a očekuje se da će ista funkcionalnost biti dostupna i na danas predstavljenom P10.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.