Da, SMS je s nama dugo. Koristi se od 1990., dakle dulje od četvrt stoljeća, a to je – za standarde mobilne telefonije – prava vječnost. Svo to vrijeme, svako malo bi ga netko pokušao zamijeniti modernijim, novijim standardom – ali nitko nije uspio. Ni izbliza.

Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan: zato što nijednog nasljednika nisu podržavali svi. Kada šaljete SMS poruku, sigurni ste da će ju primatelj moći pročitati – bez obzira na marku proizvođača mobitela i verziju softvera.

A ima i još jedan razlog: SMS je jeftin. MMS, njegov službeni nasljednik, baš i nije. Posebice ne u roamingu. S druge strane, usluge chata su posve besplatne, i stoga ih sve više ljudi koristi umjesto SMS-a.

Povod ovom dugačkom uvodu je odluka Googlea da i sam ponudi nasljednika za SMS. Zove se RCS (Rich Communication Services) i zapravo postoji odavno: ovih dana slavi deveti rođendan (službeno je usvojen kao međunarodni standard na Mobile World Congressu, koji se službeno otvara u ponedjeljak). No sada kada ga je Google prigrlio, vrlo brzo će postati dostupan jednoj milijardi korisnika.

Google je na svom službenom blogu objavio kako je dogovorio da RCS prihvati 27 mobilnih operatera (među kojima je i Deutsche Telekom, pa možemo očekivati da ga uskoro ponudi i Hrvatski telekom) te proizvođača mobitela. Od ovih posljednjih, izrijekom se spominju General Mobile, HTC, LG, Motorola, Nokia, Sony, Wiko i ZTE: na njihovim mobitelima ubuduće će dolaziti predinstalirana nova Googleova aplikacija, Android poruke, umjesto standardne aplikacije za slanje i primanje SMS-ova i MMS-ova.

Navedenu aplikaciju, Android poruke (Android Messages – ako koristite Android na engleskom) već možete preuzeti s Google Playa. Ako vam se učini poznatom – nemojte se čuditi: riječ je o aplikaciji koja je i ranije dolazila predinstalirana na mnogim mobitelima, samo pod drugim nazivom: Messenger (da, zvala se isto kao Facebookova chat aplikacija). Koristilo ju je 50 milijuna ljudi, što Google sada kani udvadesetostručiti.

Dakako da smo smjesta preuzeli i isprobali novu verziju – no velikih razlika u odnosu na staru nema (čak se, u porukama nakon instalacije, aplikacija naziva starim imenom – kao na donjoj slici). No nema sumnje da će skore nove verzije unijeti dosta promjena.

Tri su razloga zbog kojih bi Googleov pokušaj da zamijeni stari SMS mogao uspjeti, za razliku od brojnih ranijih pokušaja.

Prva je: ne morate brinuti o kompatibilnosti. Danas, kada želite pokrenuti chat s nekim, ili mu naprosto poslati fotografiju, video ili zvučni zapis, prvo tu osobu morate pitati što koristi: WhatsApp? Viber? Facebook Messenger? Nešto četvrto? Android pak danas koriste praktički svi (a Googleove aplikacije su dostupne i za Apple) a kada novi standard prihvate i operateri – nećete više morati pitati.

Drugi razlog je jednostavnost uporabe. Ako nekome napišete poruku a on nema Android poruke (niti prima RCS poruke) svejedno će primiti ono što ste mu poslali – kao SMS. Ako mu pošaljete sliku – primit ću je kao MMS poruku.

Treći razlog je – cijena. SMS i MMS poruke danas plaćamo, a chat aplikacije ne. RCS poruke ćemo moći slati besplatno, uz sve one mogućnosti koje nude chat aplikacije – zvuči kao dobitna kombinacija, zar ne?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.