Iako su tehnologije virtualne stvarnosti (virtual reality, VR) u raznim oblicima prisutne već kojih dvadesetak godina, Oculus je bio taj koji je kampanjom za svoju konzolu na platformi za crowdfunding Kickstarter započeo utrku čiji će pobjednik (nadamo se) napraviti ono što su Steve Jobs i Apple napravili s iPhoneom: stvoriti posve novu tržišnu nišu i nepovratno nam promijeniti živote.

Od Oculusove kampanje tijekom koje su skupili dva milijuna dolara prošlo je tek nekoliko godina, no u utrku su se već uključile brojne tvrtke – Facebook, Google, HTC, Microsoft, Samsung i Sony su tek neke od najvećih. Facebook je u međuvremenu kupio Oculus, a njegov suosnivač i šef Mark Zuckerberg ne skriva kako namjerava najveću društvenu mrežu svijeta snažno gurati prema proširenoj i virtualnoj stvarnosti.

Konzola Rift velik je korak naprijed u tom smjeru.

Dizajn i performanse

Oculus je daleko odmakao od dana kada je zapalio Kickstarter. Rift je znalački dizajnirana konzola, jednostavnih linija i ploha, opremljena spužvenim jastučićima i trakicama kojima ćete ju lako prilagoditi obliku svoje glave, kao i pojedinostima poput dovoljno prostora i za krupnije nosove no što je moj. Nije smetalo što se svjetlo iz vanjskog svijeta malo probijalo kroz taj višak prostora. Čak je bilo korisno kad sam trebao nešto iz stvarnog svijeta.

S druge strane, korištenje s naočalama nešto je manje neugodno nego što je slučaj s drugim konzolama, ali je još uvijek gnjavaža. Želite li koliko-toliko dobar rezultat, prije postavljanja provjerite jesu li trakice na sve tri strane otpuštene do kraja.

Postavite Rift prvo na stražnji dio glave, pa tek onda polako preko naočala. Pri postavljanju malo gurnite naočale naprijed kako ih ne bi nabili na oči i obrve. I svejedno se pripremite kako će vam korištenje biti neudobnije nego ljudima s boljim vidom.

Izgled je, naravno, pitanje ukusa. Težina, pak, nije. Rift je osjetno lakši od HTC-ovog Vivea. Razlika se i te kako osjeti pri duljem korištenju. Ipak, vrijedi isti savjet: namjeravate li provesti sate uronjeni u VR, razgibajte vrat dobro prije no što počnete. A nije loše ni povremeno napraviti stanku, pa ponoviti vježbu.

Već spomenute trake su ključne kako bi namjestili konzolu na lice. Treba ju centrirati i dobro pričvrstiti, ali ne previše. Pazite da ne ulazi svjetlo sa strane.

Oculus Rift

S obje strane su zvučnici, koje možete okrenuti tako da zvuk pucaju ravno u uho. ili na stranu kako bi mogli čuti što vam govore u stvarnom svijetu. Nude prilično dobar 3D surround zvuk. Ako želite, možete spojiti svoje, izravno na računalo ili u Xbox One.

Da, dobro ste pročitali. U paketu s Riftom stiže i Microsoftov kontroler za Xbox One, kojeg ćete koristiti za kretanje i interakciju s virtualnim svijetom. Uz njega, u paketu su još senzor te mali daljinski upravljač pomoću kojeg možete upravljati video zapisima i pojačavati odnosno stišavati zvuk.

Oculus Rift

Dodirne (touch) kontrolere, koji omogućavaju višu razinu interakcije i pretvaranje cijele sobe u teren za virtualnu stvarnost, morat ćete kupiti zasebno, skupa s još jednim senzorom ako želite da Rift prati vaše kretanje kroz prostor.

Ako niste spremni na dodatni trošak, nećete se baš puno kretati. To je ujedno i najveća prednost Vivea u odnosu na Oculusovu konzolu. Uz HTC-ov uređaj, kao što smo već bili naveli, dodirni kontroleri dolaze u osnovnom paketu. Xbox One je odličan igraći kontroler, ali nije to – to.

Rift stvara dojam virtualne stvarnosti tako što proizvodi dvije slike istovremeno, prateći usput pokrete vaše glave. Rezolucija je visoka (1.200*1.080 piksela na OLED panelu za svako oko, uz osvježavanje slike na 90 MHz i 90 sličica u sekundi), boje živopisne, slika uglavnom jasna i bistra, ali nećete ju zamijeniti za stvarni svijet.

Konzolu možete koristiti sjedeći ili stojeći, što vam je već udobnije. Senzor prati okret glave za više od 180 stupnjeva. Treba ga postaviti na oko pola metra iznad stola za kojim ćete se nalaziti. Možete ga nagnuti gore-dolje, već prema potrebi.

Oculus Rift

Iako je slabijih mogućnosti nego Viveov, Riftov senzor vjerno prati pokrete, bez obzira koliko brzi ili nagli bili. Ali, ne zna prepoznati vaše ruke. Za to treba pomoć dodirnih kontrolera.

Kroz instalaciju i postavljanje vodit će vas aplikacija koju ćete preuzeti s Oculusovih stranica. Tražit će ukupno oko 1,6 GB memorije.

Postupak traje između 10 i 15 minuta i iznimno je jednostavan: spojite konzolu i senzor na HDMI i USB-ove, kalibrirate senzor i možete u avanturu. Nešto više vremena mogla bi vam oduzeti kalibracija senzora, ali naspram zahvata potrebnih kako bi se upogonilo Vive Rift je mačji kašalj. Kabela nije malo, no uglavnom nisu smetali tijekom korištenja, a i lako ih je pospremiti.

Oculus Rift

Uz odgovarajuće računalo Oculus Rift radi kao zmaj, glatko i brzo, bez ikakvih poteškoća i smetnji. Pregled se gasi kad skinete konzolu i pali kad ju ponovno stavite.

Softver i sučelje

Za razliku od Vivea, Rift ne dolazi s plahtom papira s uputama. U kutiji je tek papirić s otisnutom poveznicom za preuzimanje aplikacije.

Vodič za instalaciju je dobro osmišljen i izveden, s jasnim uputama korak po korak. Upozorit će vas, između ostalog, kako ćete djelomično izgubiti dodir sa stvarnošću, kako možete izgubiti ravnotežu ili osjetiti mučninu te kako trebate osigurati dovoljno prostora oko sebe dok koristite Rift.

Ponudit će povezivanje s Facebookom i pohranu podataka za plaćanje online (kreditna ili debitna kartica te Paypal). I jedno i drugo možete ostaviti za poslije.

Kad upogonite i pokrenete sustav te stavite konzolu na glavu, naći ćete se u sobi. Slika je malo zrnata, ali zato kamo god okrenete glavu i dalje vidite sobu. Možete se nagnuti, sagnuti, okrenuti se i pogledati iza sebe… I dalje će biti tamo.

Da nemate tu čudnu spravu na glavi, imali bi osjećaj kao da ste gurnuli glavu kroz prozor i gledate neki drugi, alternativni svijet. Predmete možete uzeti u ruku, igrati se s njima, baciti ih ako to poželite. Nemate osjećaj kao da ih držite, ali polako. Doći ćemo i do toga jednog dana, možda.

Računajte na mučnine, čak i ako ste okorjeli gejmer koji provodi sate igrajući se. Virtualna stvarnost je drugi svijet, sa svojim zakonitostima, mogućnostima i ograničenjima. Treba se postupno navikavati na to da tijelo osjeti jednu, a glava gleda posve drukčiju stvarnost. Vaš mozak i tijelo nisu za to pripremljeni.

A treba se početi navikavati jer bi ovakve konzole mogle u budućnosti zamijeniti i osobna računala i pametne telefone, uvući se u poslovanje, obrazovanje, obuku, igranje, turizam, kupovinu, voditi nas na festivale, koncerte, utakmice… Još korak, dva i VR tehnologija će biti dovoljno zrela za široku potrošnju, a tada mučnina više neće biti prepreka. Koliko ljudi znate da su doista prestali piti nakon što su prvi put pretjerali?

Oculus Rift

Oculus Home nudi sve što je dostupno od igara i iskustava, uključujući i video, kao i dosta sadržaja u videu od 360 stupnjeva, ponešto kratkih filmova… Nema tražilicu, pa vas čeka puno listanja. Dok ima malo sadržaja to je još koliko-toliko prihvatljivo, ali s više naslova morat će naći bolje rješenje. Glasovno upravljanje bi bilo super, recimo.

Katalog sadržaja za Rift bogatiji nego za Vive. Konzola je stigla s 30 naslova igara, među kojima bih izdvojio Lucky’s Tale i Eve: Valkyrie te Chronos. Izbjegavajte Adr1ft dok se dobro ne priviknete na virtualnu stvarnost.

Cijene za igre kreću se u rasponu od pet do 50 dolara. Uz stupanj mučnine, pretraživati ih možete i po abecedi ili vremenu dodavanja u katalog. Neke su vrlo zanimljive i imerzivne, mogu vas zabaviti satima. Druge djeluju kao malo dorađeniji demo. Ima ih i na Steamu, ali stekao sam dojam kako je Oculusova ponuda trenutno u prosjeku kvalitetnija.

Kako bi što zornije predočili s kakvim sadržajem bi mogli imati posla, u Oculusu su igre klasificirali po razini intenziteta pokreta (ili koliko bi vam moglo od njih biti mučno, ako vam je tako draže).

Postoje tri razine: ugodna, umjerena i intenzivna. U prvoj jedva da ćete pomicati glavu, a i ako hoćete, bit će to sporo. Umjerena je nešto zahtjevnija: morat ćete se ili brže kretati ili se suočiti s više objekata u pokretu. Intenzivne su… pa, intenzivne. Naći ćete se na planinskoj litici ili kako lebdite nasumično po prostoru i svemiru. Iskustvo je snažnije, kao i mogućnost tjeskobe, mučnine i vrtoglavice.

Označene su također bojama i oblicima: zeleni krug za ugodno, žuti kvadrat za umjereno i crveni dijamant za intenzivno.

Oculus Dream Deck

Najbolje je krenuti s demo aplikacijama koje nudi Oculus DreamDeck. Ima ih osam i provest će vas kroz razne aspekte virtualne stvarnosti.

Prebacivanje između igara, filmova i aplikacija uglavnom je išlo glatko. Zanimljivo, neke naslove nemoguće je instalirati bez skidanja konzole s glave.

Konzola također nudi načine za gledanje filmova u 360 stupnjeva putem Facebooka, Vimea i Twitcha. Nije teško zamisliti to kao početak buduće mega platforme. To je, ujedno, i priličan rizik za Oculus.

Naime, ako nema atraktivnog i korisnog sadržaja (da, oboje je bitno), moglo bi mu se dogoditi da razvojni programeri odluče kako se virtualnom stvarnošću ne isplati baviti i prestanu izrađivati nove aplikacije, a publika se zasiti postojećim naslovima. Facebook to vjerojatno neće dopustiti, ali vidjeli smo kako je to išlo s Microsoftom i pametnim telefonima. 

Opći dojam

Oculus Rift je vrhunska konzola za virtualnu stvarnost, ali ne i trenutno najbolja na tržištu – ta titula zasad pripada HTC-ovom Viveu koji nudi više mogućnosti i bolji sveukupni dojam ponajprije zahvaljujući dodirnim kontrolerima. No, čini mi se kako je ovo tek početak utrke i da ćemo tijekom idućih nekoliko godina imati prilike vidjeti svašta zanimljivog na tom području.

Imate li toliko novca za potrošiti, svakako si priuštite Oculus Rift jer iskustvo je doista jedinstveno i nesvakidašnje. Nije to još ultimativna budućnost zabave kako nas uvjeravaju, ali je svakako na dobrom putu.

Oculus Rift

+

  • jednostavan za postaviti i pokrenuti
  • fantastičan doživljaj
  • dobra ponuda sadržaja

  • dodirni kontroleri nisu u paketu
  • visoka cijena
  • traži snažno računalo

470 g

2x 1080*1200

6.799 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.