Dok sam se pripremao za ovaj članak, stigle su mi tri obavijesti na mobitel. Znatiželjan kakav već jesam, svaki put bih prekinuo ono što radim da vidim što se novoga događa – je li nešto hitno. Nažalost, ljudi (barem muškog spola) nisu napravljeni za multitasking: sve te silne obavijesti s Gmaila, WhatsAppa, Facebooka, Facebook Messengera… samo bi me prekinule u onom što radim, tako da se priprema ovog članka oduljila…

Možete reći: lako je – samo odlučite jesu li obavijesti bitne, da smjesta odgovorite na njih – ili su toliko nebitne da ćete ih smjesta obrisati. Nažalost, većina obavijesti nisu ni toliko bitne da na njih treba odmah odgovoriti, a ni posve nebitne: spadaju u kategoriju „za poslije“. Što s njima?

Boomerang Notifications

Odgoda obavijesti

Tu uskače nezavisna aplikacija koja se zove Boomerang Notifications. Potpuno je besplatna i dostupna za sve verzije Androida (Napravili su ju, za potrebe svojih istraživanja, na Mobile Bio-Social Research Labu u Sveučilištu Cardiff). Smisao joj je da obavijesti spremite za poslije – kada ćete imati vremena da im se posvetite.

Dobra vijest je da vas aplikacija uopće neće gnjaviti da odlučite što s važnim obavijestima koje šalje sam sustav (Android) – na njih ni ne može djelovati – a loša vijest je da postoje aplikacije „prljavog koda“ na koje ne može djelovati, jer one ne koriste normalne procedure za obavijesti u Androidu.

Instalacija je pomalo zamorna: morate odobriti Boomerangu pristup obavijestima, a zatim i aplikacije koje će aktivirati Boomerang.

Boomerang Notifications

Kada sve to obavite, dalje ide jednostavno: svaki put kada se pojavi neka obavijest, nakon nje će Boomerang ponuditi da obavijest snimite (Save) ili da vas kasnije podsjeti da imate spremljene obavijesti (Save + Reminder). Dosadnih aplikacija, koje stalno šalju neke notifikacije, lako ćete se riješiti tako da odaberete Block.

Do snimljenih obavijesti je lako doći: samo potegnite prstom od vrha ekrana prema dolje (na početnom ekranu Androida) – a u toj zoni obavijesti čuči obavijest Boomeranga, na kojoj piše koliko imate spremljenih obavijesti. (Ako vas to smeta, lako je isključiti: u Postavkama same aplikacije, odaberite drugu po redu: Show Persistent notification summary).

Boomerang Notifications

Boomerang Notifications je aplikacija koja zahtjeva nešto vremena dok sve podesite kako odgovara vama – ali nakon toga će vam uštedjeti vrijeme i učiniti suživot sa smartfonom više – smart.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.